fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Dao sam ovlašćenje za smjene u Ispitnom centru

Abazović: Dao sam ovlašćenje za smjene u Ispitnom centru

Podgorica, (MINA) – Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktoricu Ispitnog centra Draganu Dmitrović i Upravni odbor te ustanove.

Grupa maturanata u petak je sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete, negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, i predložila ponovno polaganje u vanrednom junskom roku.

Abazović je novinarima u Budvi, gdje se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kazao da je Vojinoviću dao ovlašćenje za smjene u Ispitnom centru.

“Razlog je jednostavan. Prvo – loše planiranje u vezi sa putovanjem djece na olimpijadu fizike, matematike, svaljivanje krivice na druge ljude, sada problem sa maturskim ispitima. Ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući”, poručio je Abazović.

On je dodao da je na upit ministra prosvjete dao “zeleno svjetlo” za održavanje eletronske sjednice Vlade.

“Moramo da rješavamo probleme. Ko ima drugu ambiciju da ostvaruje, ne može je ostvarivati preko djece Crne Gore”, rekao je Abazović.

Upitan da prokomentariše navode poslanika Demokratske partje socijalista Predraga Boškovića, koji je jutros saslušan povodom slučaja dodjele stanova i stambenih kredita, a koji je rekao da se to radi u susret izborima, Abazović je kazao da ne sumnja da će istražni organi doći do činjenica.

“Crna Gora je takva, njemu (Boškoviću) je advokat jedan koji je uzeo stan. Nadam se da ćemo imati epilog. Ovo je prva faza, druga faza odnosi se na druge ljude koji su uzeli stan. Odgovornost ide na one koji su donosili odluke, ne na same korisnike“, kazao je Abazović.

On je, komentarišući na koji način bi trebalo država da se obešteti, rekao da to treba da bude u skladu sa zakonom.

Abazović je kazao da tužioci treba da daju finalni odgovor da li su prekršene procedure.

“Ne sumnjam da jesu. Bila bi velika stvar da se pokrene procedura kako da se nadoknadi šteta, ako se dokaže da je ona nastala“, rekao je Abazović.

On je naveo da nije bilo moguće dobiti novac veći od predviđenog, ali da su neki korisnici dobijali.

„Vesna Medenica je tražila 30 hiljada, a dali su joj 40 hiljada. Krediti nijesu išli ljudima koji su stvarno ugroženi, nego ministrima i sudijama koji imaju velike plate“, kazao je Abazović.

On je dodao da mu je drago što je taj slučaj pokrenut.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije