fbpx
NaslovnicaCovid19Zatvaranje tržišta i blokiranje resursa nijesu evropsko ponašanje

Zatvaranje tržišta i blokiranje resursa nijesu evropsko ponašanje


Podgorica, (MINA) – Zatvaranje tržišta i blokiranje resursa nijesu u skladu sa evropskim ponašanjem, poručio je premijer Duško Marković liderima država zapadnog Balkana, navodeći da Crna Gora stavlja luke na raspolaganje susjedima.

On je, u razgovoru sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima država zapadnog Balkana, kazao da je situacija pandemije koronavirusa prilika da se pokaže zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima.

Kako je naveo Marković, Crna Gora se ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.

„Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, odlučila da stavi luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje“, kazao je Marković na sastanku koji je organizovan putem video konferencije.

On je, navodeći da potpuno razumije potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, rekao da vjeruje da zatvaranje tržišta i ekonomija i blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, niti evropskih vrijednosti.

„U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada“, istakao je Marković na sastanku koji je organizovan putem video konferencije.

On je, govoreći o procesu evropske integracije država zapadnog Balkana, naveo da je zadovoljan tim što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao aktuelna država predsjedavajuća Unijom, uvrstila u svoje prioritete.

„Drago nam je što proces dobija snažnu političku i stratešku dimenziju, što će doprinijeti kvalitetnijoj i dinamičnijoj integraciji. U susret predstojećem Evropskom savjetu, želio bih da istaknem naše očekivanje da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svijetlo za pregovore“, naveo je Marković.

On je istakao da je napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji (EU) takođe suštinski značajno za dugoročnu stabilnost regiona.

„Na nama u regionu je da nastavimo reforme i da se ponašamo na evropski način u rješavanju svih pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i saradnje“, kazao je Marković.

On je informisao sagovornike o inicijativi Savez za Evropu, navodeći da se društveni dijalog zasniva na principima transparentnosti i inkluzivnosti.

„Uvjeren sam da će poruke koje danas pošaljemo biti još jedan doprinos naglašavanja strateške važnosti regiona u evropskom projektu, kako u pogledu platforme Konferencije o budućnosti EU, tako i u susret Samitu EU – zapadni Balkan“, zaključio je Marković.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno

* Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa kraćim sunčanim...