fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučić: Srbija poštuje Crnu Goru, ali ne može da ćuti na dešavanja

Vučić: Srbija poštuje Crnu Goru, ali ne može da ćuti na dešavanja


Beograd, (MINA) – Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da zanijemi pred onim što se njenom narodu dešava, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić.

On je to kazao poslije razgovora sa predstavnicima srpskih političkih i kulturnih organizacija iz Crne Gore, koji su mu, kaže, prenijeli zabrinutost procesima u Crnoj Gori.

Vučić je rekao da su mu sagovornici iz Crne Gore prenijeli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi.

“U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rješava problem sa našim narodom na isti način kao što je rješavano u drugim djelovima Jugoslavije. Ne vjerujem, niti želim da vjerujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsjednik Srbije”, rekao je Vučić.

On je ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da “nestane” Srba.

“Rekao sam im da će Srbija biti uz svoj narod, uz srpsku crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, zanijemi pred onim što se njenim ljudima i narodu dešava”, naveo je Vučić.

On je kazao da je Srbija srpskim organizacijama, koje nijesu političke, omogućila pomoć i da će nastaviti to da čini, jer je obaveza Srbije čuvanje nacionalnog, vjerskog identiteta i srpskog jezika i pisma ćiriličnog.

Vučić je, poslije video konferencije sa Srbima iz Crne Gore, za TV Prva, rekao da je želeo da čuje šta oni imaju da kažu.

On je prenio da su svi, koji je trebalo da budu u Beogradu, a nijesu mogli da dođu zbog mjera vezanih za korona virus, bili na sastanku u Srpskoj kući, čiju izgradnju je finansirala Srbija, a koja se nalazi u centru Podgorice i okuplja sve srpske organiazcije.

Vučić je naveo je da su bile prisutne sve srpske organizacije, od Udruženje srskih književnika Crna Gore, do Srpskog nacionalnog savjeta, ali i srpskih političkih predstavnika.

Vučić kaže da nema problem da razgovara sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem o položaju Srba u toj zemlji, ali da se plaši da bi teško razumjeli stavove i pozicije jedan drugog.

“Plašim se da drugačije razumijemo poziciju – on države Crne Gore i ljudi koje predstavlja, i ja poziciju srpskog naroda za koju sam izuzetno zainteresovan. Teško da bismo razumjeli pozicije i stavove jedan drugog”, rekao je Vučić.

Najčitanije