fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlasnici i držaoci životinja treba da izbjegavaju odlazak kod veterinara

Vlasnici i držaoci životinja treba da izbjegavaju odlazak kod veterinara


Podgorica, (MINA) – Vlasnici i držaoci životinja treba da izbjegavaju odlazak kod veterinara ukoliko je stanje životinje takvo da može da sačeka, a u svim slučajevima, obavezno treba da prvo pozovu veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje.

To se navodi u preporukama koje su u skladu sa mjerama koje se preduzimaju zbog pandemije koronavirusa za vlasnike životinja pripremili Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Veterinarska komora Crne Gore.

Kako je saopšteno, preporuke treba primjenjivati preventivno, kako bi zaštitili zdravlje i dobrobit životinja, postupajući istovremeno mjere i preporuke za zaštitu javnog zdravlja.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su pripremljene i preporuke za veterinarske ambulante u dijelu organizacije obavljanja posla u vrijeme pandemije, a sve sa ciljem poštovanja preporuka Nacionalnog korodinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

„Osnovna preporuka za vlasnike i držaoce životinja je da izbjegavaju odlazak kod veterinara ukoliko je stanje životinje takvo da posjeta veterinaru može da sačeka. U svim slučajevima, obavezno treba da prvo pozovu svog veterinara, kako bi dobili preporuke za dalje postupanje“, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako su naveli, veterinar će pomoći u određivanju najpogodnijeg načina zaštite zdravlja životinje u konkretnoj situaciji.

„Životinje koje su pod terapijom treba da nastave da je primaju, a ukoliko je neophodna stručna pomoć, nakon dogovora sa veterinarom zakazati dolazak u ambulantu”, rekli su iz tog resora.

Kako se navodi, životinje treba redovno tretirati protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita.

Iz tog resora su naveli da ako je u pitanju vakcinacija štenaca (bjesnilo i zarazne bolesti), vakcinacija pasa do dvije godine protiv zaraznih bolesti, ili redovna vakcinacija odraslih pasa zbog održavanja titra antitijela na bjesnilo, prethodno ugovoriti dolazak u ambulantu.

Kako su rekli, ukoliko se radi o nekom drugom razlogu, treba pozvati veterinarsku ambulantu i objasniti stanje životinje.

„Ako se veterinar usaglasi sa hitnošću situacije, zakazaće pregled u dogovoreno vrijeme. U tom slučaju životinju u ambulantu treba da dovede jedna osoba, poštujući sve neophodne mjere higijene i preventive za sprečavanje širenja koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da vlasnici kućnih ljubimaca, u slučajevima da su bolesni od koronavirusa nalaze se u samoizolaciji ili karantinu, u skladu sa nalozima nadležne epidemiološke službe, treba da odlože sve zakazane ili planirane veterinarske preglede, do isteka propisanih mjera, ukoliko nijesu hitni.

„Ukoliko je vlasnik životinje zaražen COVID-19 i misli da njegovoj životinji treba veterinarska pomoć, potrebno je da kontaktira nadležnog veterinara koji će odrediti najbolji način da životinja dobije odgovarajući veterinarski tretman“, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede su apelovali na poljoprivredne proizvođače, držaoce životinja i osobe koje izvode kućne ljubimce da aktivnosti završe u vremenskim terminima kada je dozvoljeno kretanje, osim u situacijama kad imaju stvarnu potrebu.

„Apelujemo da sa životinjama postupaju sa pažnjom dobrog domaćina i u skladu sa preporukama“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su naveli da se detaljnije uputstvo može se preuzeti na sajtu Uprave www.ubh.gov.me

Kako su naveli, Uprava i Veterinarska komora, u kontekstu navedenih preporuka, izradile su i panflete sa savjetima za vlasnike kućnih ljubimaca i veterinarske ambulante.

Najčitanije