fbpx
NaslovnicaCrna GoraVijek borbe za politička prava žena

Vijek borbe za politička prava žena

Podgorica, (MINA) – Žene u Crnoj Gori i dalje se bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih 1919. godine, ocijenili su iz Ženske političke mreže (ŽPM).

ŽPM danas počinje kampanju pod nazivom Vijek borbe za politička prava žena u Crnoj Gori.

Kako su naveli, politička istorija žena u Crnoj Gori bilježi da je Komunistička partija Crne Gore 1919. godine u svoj program upisala da “Bez slobodne, emancipovane, politički izgrađene i društveno aktivne žene nema revolucije, nema društvenog napretka i nema budućnosti”.

Tim su se, kako su navele, pridružile talasu osnažene ljevice, radničkog pokreta i Internacionale i stale rame uz rame uz Klaru Cetkin i Rozu Luksemburg.

“Danas, 100 godina kasnije, žene u Crnoj Gori još uvijek se bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih davne 1919. godine”, kazali su iz ŽPM.

One su najavile da će kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” obilježiti niz aktivnosti, povodom njihovog zahtjeva da se unaprijedi izborno zakonodavstvo.

“Odnosno da se usvoji set normi, a među kojima su i obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki”, naveli su iz ŽKM.

Oni su podsjetili da Ustav garantuje ravnopravnost muškaraca i žena.

“Ustav garantuje da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki, kao i da je u svom krovnom dokumentu strateškog razvoja društva, Nacionalnoj strategiji održivog razvoja, zacrtala upravo ove ciljeve”, kazali su iz ŽPM.

Oni su naveli da sve političke partije, svojim političkim programima i javnim obraćanjima, snažno zastupanju ideju demokratizacije društva.

“A najveći broj istih dao je punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbjeđena neophodna većina za usvajanje naših predloga”, piše u saopštenju.

One su predstavile spot ŽPM kojim su započele kampanju Vijek borbe za politička prava žena u Crnoj Gori.

ŽPM okuplja predstavnice 16 pozicionih i opozicionih partija u Crnoj Gori i ima za cilj uticaj na kreiranje politika koje će doprinijeti stvaranju povoljnijeg društvenog ambijenta i adekvatnih politika i mjera za postizanje ravnopravnosti žena u Crnoj Gori.

Najčitanije