Naslovnica Crna Gora VIDEO: Crnogorski mediji ujedinjeni za etičko izvještavanje o djeci

VIDEO: Crnogorski mediji ujedinjeni za etičko izvještavanje o djeci

Podgorica, (MINA) – Crnogorski mediji su u cilju unaprjeđenja i promovisanja etičkog izvještavanja o djeci u Crnoj Gori snimili spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.

Video je nastano nakon Rojtersovog treninga koji je za novinare organizovan u novembru u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije Crne Gore i UNICEF-a “Birajmo šta gledamo”.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, rekao je da mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta i da adekvatnim izvještavanjem o njihovim problemima pomognu da se njihov položaj u državi unaprjedi, ocijenio je .

On je kazao da etički reporter treba da služi javnom interesu, bez narušavanja ljudskih prava i u cilju ostvarenja najboljeg interesa djeteta.

Kogali je, kako je saopšteno iz UNICEF-a, pozdravio jedinstvo crnogorskih novinara oko poštovanja prava djeteta u medijima.

“Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta kada kroz adekvatno izvještavanje o njihovim problemima pomažu da se njihov položaj u zemlji unaprjedi” poručio je Kogali.Direktor AEM-a, Abaz Džafić, pozdravio je inicijativu crnogorskih novinara i medija da podrže kampanju medijske pismenosti podizanjem svijesti o etičkim standardima novinarstva, posebno kada su u pitanju djeca.

„Vjerujemo da ćemo kroz takve i druge zajedničke akcije unaprijediti kvalitet izvještavanja o pitanjima prava djeteta u našoj zemlji”, kazao je Džafić.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, kada novinar nije siguran da li je dijete u opasnosti, treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive, umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest.

Kako se navodi, ključno je da priča u kojoj se dijete identifikuje neće imati za posljedicu bilo kakvu patnju djeteta, njegovu diskriminaciju, stigmatizaciju ili odbacivanje od strane lokalne zajednice.

Prema etičkoj smjernici UNICEF-a, mediji treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja, počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, optuženo ili osuđeno za zločin, HIV pozitivno ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i roditelj ili staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Najčitanije