Naslovnica Covid19 Uvođenjem novih mjera sačuvaće se zdravlje stanovništva

Uvođenjem novih mjera sačuvaće se zdravlje stanovništva

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori naredne dvije do tri sedmice ključne su za dalji razvoj epidemije koronavirusa i zbog toga je uvođenje novih mjera važno kako bi bilo sačuvano zdravlje stanovništva, ocijenio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti večeras je donijelo odluku kojom se građanima zabranjuje izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru.

Direktor Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG) Nermin Abdić, gostujući u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore, rekao da se 237 zdravstvenih radnika nalazi u izolaciji i da ih je najviše u KCCG.

Begić je kazao da je trenutna situacija alarmantna, prema onome što pokazuju rezultati sa terena, navodeći da nijesu svi zaraženi bili u samoizolaciji.

“Simptome koronavirusa je jako teško prepoznati jer se poklapaju sa simptomima sezonskog gripa. Ako kliconoše sa takvim simptomima izlaze napolje, to predstavlja pravu epidemiološku bombu”, kazao je Begić.

On je naveo da se zdravstveno stanje hospitalizovanih konstantno prati i bilježi.

Begić je rekao da će naredne dvije do tri sedmice biti najteže jer tada ističe period inkubacije.

“Zato je ovaj period krucijalan. Ključ je da zaražene osobe ostanu tamo gdje su. Opasnost ne leži u simptomima nego u velikim brojevima. Ovo je problem ne samo zdravstvenog sistema, već svih nas”, poručio je Begić.

On je kazao da je bitno da pacijenti ne žure odmah u ustanove zdravstvene zaštite, već da to najave telefonom i da je telefonska trijaža ključna.

Begić je podsjetio da je Crna Gora bila dva, tri koraka ispred virusa navodeći da je razlog donošenja novih mjera povećano kretanje stanovništva, što je apsolutno nedopustivo.

“One su morale biti donesene da bi se dodatno sačuvalo i unaprijedilo zdravlje stanovništva. Odlučni smo da istrajemo u sprovođenju i neće biti ni milimetra odstupanja, jer se borimo protiv protivnika koji može sve da nas ugrozi”, rekao je Begić.

On je naveo da je od početka epidemije uzeto ukupno 719 uzoraka, što je stopa od 1141,3 testirana na milion stanovnika.

“Epidemija će prestati kada imunih bude više nego oboljelih. Ovo je novi patogen sa kojim se nikad dosad nijesmo sreli. Imunitet na slične sojeve virusa se brzo gubi”, kazao je Begić.

Govoreći o brzim testovima na koronavirus, Begić je rekao da Američka Administracija za hranu i ljekove (FDA) nije odobrila nijedan zdravstveni protokol za liječenje koronavirusa.

“Ne pokušavajte da se liječite u kućnim uslovima. U svijetu je najmanje stotinjak protokola koji su u eksperimentalnim fazama”, poručio je Begić.

Prema njegovim riječima, brzi testovi na koronavirus daju veliki broj lažno-pozitivnih ili lažno-negativnih rezultata.

Abdić je kazao je da je planirano da KCCG ima ukupno 350 respiratora.

“Crna Gora je spremna na najgori mogući scenario, a prema tome bi 315 ljudi imalo potrebu za respiratorima”, kazao je Abdić.

On je rekao da se u KCCG trenutno nalazi 13 pacijenata koji su stabilnih vitalnih parametara, dok je jedan pacijent priključen na respirator.

“Pacijent koji je priključen na respirator imao je određena oboljenja, a pogoršanje je nastupilo nakon bakterijske infekcije”, rekao je Abdić.

On je kazao da je poželjno da se građani koji uoče pojavu prvih simptoma, obrate ljekaru. “Nikakvo liječenje na svoju ruku, upuststva ljekara se moraju slušati”, upozorio je Abdić.

On je poručio građanima da se strogo pridržavaju preporuka epidemiološke struke.

“Zdravstveni radnici su zlato sistema i oni moraju biti maksimalno sačuvani. Odlučno smo od prvog dana stali u njihovu odbranu. Crnogorski zdravstveni sistem ima kapaciteta da se nosi sa situacijom”, kazao je Abdić.

Najčitanije