fbpx
NaslovnicaCrna GoraUrbanističko-građevinska inspekcija da zaustavi radove

Urbanističko-građevinska inspekcija da zaustavi radove

Podgorica, (MINA) – Nevladina organizacija (NVO) Ko ako ne arhitekt KANA pozvala je urbanističko-građevinsku inspekciju da hitno reaguje i zaustavi građevinske radove na urbanističkoj parceli Zabjelo – Ljubović, zbog kršenja propisanih urbanističko-tehničkih uslova.

Oni su pozvali Glavni grad da razmotri način na koji je taj dio grada planiran i izgrađen, i da pod hitno preduzme mjere za sanaciju stambenog i životnog prostora ispod Ljubovića.

Kako su kazali, o kvalitetu detaljnog urbanističkog plana (DUP) Zabjelo – Ljubović, dovoljno govori to što je po tom planu već izgrađeno.

„Izvedeni objekti jasno pokazuju da su i nadležni organi i inspekcije zakazali, jer ono što je izvedeno ne samo da krši postojeći DUP nego je i u direktnoj, očiglednoj suprotnosti sa dobrom projektantskom i urbanističkom praksom i pravilima struke”, naveli su iz KANE.

Oni su rekli da u naselju ispod Ljubovića ovih dana traju pripremni radovi za izgradnju stambenog objekta sa djelatnostima na urbanističkoj parceli 82, prema DUP-u Zabjelo – Ljubović iz 2009. godine.

Prema njihovim riječima, novo gradilište izazvalo je pažnju javnosti, sa dobrim razlogom.

„Ukoliko taj objekat bude izgrađen, biće pozicioniran na jedinom preostalom slobodnom prostoru u okviru vrlo gusto izgrađenog i naseljenog bloka, u kom nema kvalitetno uređenih zajedničkih i javnih prostora, niti zelenih površina”, rekli su iz te NVO.

Kako su naveli, postoji osnovan razlog za uvjerenje da će izgradnjom novog objekta kvalitet životnog prostora stanovnika naselja ispod Ljubovića biti umanjen.

“Uvidom u DUP Zabjelo – Ljubović saznali smo da je na urbanističkoj parceli 82 planirana i dozvoljena izgradnja objekta kolektivnog stanovanja od šest etaža“, kazali su iz Kane.

Iz te NVO su rekli da tabla na novom gradlištu pokazuje da investitor „Gradnja promet“ planira da izgradi objekat bruto površine oko 9,73 hiljade metara kvadratnih, što je za gotovo tri hiljade metara više od površine koju dozvoljavaju urbanističko-tehnički uslovi propisani važećim DUP-om.

Oni su objasnili da su uvidom u projekat utvrdili da površina budućeg objekta nije valjano predstavljena na tabli, i da se nadzemna površina objekta ipak uklapa u parametre propisane DUP-om.

Kako su rekli, razlika između nadzemne površine objekta i površine garaže trebalo bi da bude naznačena i na tabli, što tu nije slučaj.

“Projekat pokazuje da nije ispunjen uslov o maksimalnom broju stambenih jedinica, koji bi po DUP-u trebalo da na ovoj urbanističkoj parceli bude 46″, naveli su iz KANE.

Iz KANE su rekli da je projektom planirano po 16 stanova na četiri sprata i 12 stanova u potkrovlju, a to je 76, što je čak 30 više nego što je propisano DUP-om

Najčitanije