fbpx
NaslovnicaCrna GoraUlaganjima osnažen crnogorski zdravstveni sistem

Ulaganjima osnažen crnogorski zdravstveni sistem

Podgorica, (MINA) – Ulaganjem u ljude, opremu i objekte, zdravstveni sistem Crne Gore je osnažen i sve se više oslanja na sopstvene snage i kapacitete i manje zavisi od medicinskih centara u drugim državama, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, kako je objavljeno na Vladinom Tvitter nalogu, kazao da su prethodne tri godine rada Ministarstva zdravlja bile posvećene jačanju povjerenja građana u crnogorski zdravstveni sistem.

“Svjesni da je zdravstveni radnik stub zdravstvene politike, trudili smo se da medicinski kadar ima veće mogućnosti za sopstveno usavršavanje i ličnu afirmaciju”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, kroz program kontinuirane medicinske edukacije na godišnjem nivou izdvajano je i do 750 hiljada EUR.

“Omogućili smo, a u narednom periodu omogućićemo usavršavanje našim doktorima u najeminentnijim evrospskim medicinskim klinikama”, kazao je Hrapović.

Kako je istakoa, kontinuitet u edukaciji praćenja savremenih načela medicinske prakse i savremenih protokola u oblasti dijagnostike i liječenja, nedvosmisleno čine okosnicu kvalitetnog razvoja zdravstvene zaštite bilo koje države, pa i Crne Gore.

“Stoga smo dodatno bili posvećeni specijalističkom usavršavanju, pa smo u prethodne tri godine odobrili 268 specijalizacija i 48 užih specijalizacija za crnogorske doktore”, rekao je Hrapović.

Kako je naveo, ove godine će 149 ljekara specijalista i deset supspecijalista vratiti u crnogorski zdravstveni sistem i doprinijeti razvoju jačanja zdravstvene zaštite.

“Ulaganje u znanje pratilo je i ulaganje poboljšanja životnog standarda zaposlenih u zdravstvo, a ulažući 1,5 miliona EUR u stambenu zadrugu Zdravstvo uspjeli smo da riješimo egzistencijalno pitanje za 167 porodica”, rekoa je Hrapović.

On je dodao da je Vlada dodatno opredijelila još 1,5 miliona EUR za naredni trogodišnji period.

Prema njegovim riječima, skoro sedam miliona EUR uloženo je u adaptaciju i rekonstrukciju objekata, kako bi građanima i zaposlenima pružili veće konfor, kvalitetan, moderan i prijatan radni ambijent.

“Posle skoro deset godina imali smo višemilionsko ulaganje u opremu, a ono će se nastaviti”, istakao je Hrapović.

Najčitanije