fbpx
NaslovnicaCrna GoraUlaganja u zdravstvo da ostanu visoko pozicionirana

Ulaganja u zdravstvo da ostanu visoko pozicionirana

Podgorica, (MINA) – Panademija koronavirusa pokazala je da je važno da ulaganja u zdravstvene sisteme ostanu visoko pozicionirana u zvaničnim političkim planiranjima, čime se doprinosi zdravlju i dobrobiti stanovništva, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, učestvovao na 73. zasijedanju Svjetske zdravstvene skupštine koja se u ponedjeljak i danas održava u Ženevi.

On je govorio u ime devet država članica zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, kojom Crna Gora predsjedava od 1.jula prošle godine.

“Pandemija COVID-19 snažno je pogodila zemlje sa srednjim dohotkom otkrivajući nam da je suština zdravstva ulaganje, a ne trošak”, poručio je Hrapović tokom video zasijedanja skupštine na kojoj je učestvovalo oko 300 delegata.

On je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju je Svjestska zdravstvena organizacija (SZO) pruža Crnoj Gori u borbi protiv pandemije.

“Ukupno su realizovane tri ekspertske posjete SZO, jedna koja se bavila ocjenom spremnosti sistema da reaguje u vanrednoj situaciji, druga procjenom kliničkih kapaciteta i postupanja sa eventualno oboljelima, i treća, labaratorijskih kapaciteta i praksi Instituta za javno zdravlje“, kazao je Hrapović.

On je dodao da su SZO eksperti ocijenili da je crnogorski zdravstveni sistem spreman da odgovori izazovu.

Hrapović je kazao da je Crna Gora, slijedeći preporuke SZO i jedna je od rijetkih zemalja koja je počela uvođenje mjera za sprečavanje importacije novog koronavirusa prije pojave prvog slučaja obolijevanja što je rezultiralo time da je naša zemlja među poslednjima u Evropi imala importaciju virusa na svojoj teritoriji.

“Crna Gora je 17.marta potvrdila prva dva slučaja inficiranja novim koronavirusom. Formirani su karantini, privremene bolnice na osnovu razrađenih scenarija, a uspjeli smo da razvučemo epidemijsku krivu kako ne bi došlo do opterećenja zdravstvenog sistema“, podsjetio je Hrapović.

On smatra da je veoma važno istaći da je odgovoru na COVID-19 posebno doprinijela dobro pripremljena i realizovana komunikacija o riziku.

„Od početka januara, zdravstveni sistem je blagovremeno informisao građane o rizicima i pripremao javnost na nadolazeću epidemiju. Prema poslednjem istraživanju 95 odsto crnogorskih građana smatra da je dobro informisano o novom virusu“, -kazao je Hrapović.

On je istakao da su svi pokazatelji na strani dobro odrađanog posla koji potpisuje crnogorski zdravstveni sistem.

Najčitanije