fbpx
NaslovnicaCrna GoraUgrožen ustavni princip slobodnog izražavanja izborne volje

Ugrožen ustavni princip slobodnog izražavanja izborne volje


Podgorica, (MINA) – Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u pojedinim gradovima ugroziće ustavni princip slobodnog izažavanja izborne volje i vrijeme je da se razmisli da li je odlaganje izbora pravo rješenje, ocijenio je programski direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je kazao agenciji MINA da će zabrane javnih okupljanja umnogome uticati na izbornu kampanju i izborni proces.

„Biće onemogućena kampanja, prije svega opozicionih partija, kojima mnogo više znači terenska komunikacija sa građanima nego što je slučaj sa vladajućim partijama koji imaju logistiku državnog aparata i administracije što je, gotovo, postalo pravilo i praksa“, kazao je Janjušević.

On ističe da se veliki dio opozicione kampanje svodi na principu stranačke infrastrukture i rada na mikro nivou, odnosno spuštanja na nivo mjesnih zajednica i ostvarivanja što više kontakata na nivou domaćinstava.

„Zbog toga će opoziciji biti mnogo teže jer recimo, DPS kao najjača partija ima mnogo više resursa na raspolaganju, a svakako i kroz aferu Spiskovi vidjeli smo da postoji evidencija svakog upisnog glasača, što dodatno olakšava posao“, naveo je Janjušević.

On smatra da će uvedene mjere koje sve više zahvataju pojedine gradove,(Rožaje,Berane, Gusinje), dovesti do situacije da će biti ugrožen Ustavni princip slobodnog izažavanja izborne volje, i da će izbori zakazani za 30. avgust imati veliki znak pitanja i osporavanja sa ustavnog nivoa.

„,AKo imamo zabranu kretanja u određenim gradovima i posebne mjere, koje će morati biti ispoštovane i na izbornom mjestu i kako će biti omogućeno glasanje osobama u izolaciji, dolazimo do momenta koji će ugrožavati kompletan izborni proces, i vrijeme je da se razmisli da li je odlaganje izbora pravo rješenje“, kazao je Janjušević.

Najčitanije