fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Sudskom savjetu da budu visoko stručni kadrovi sa integritetom

U Sudskom savjetu da budu visoko stručni kadrovi sa integritetom

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je novi saziv Skupštine da odgovorno pristupi izboru članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, navodeći da to moraju biti visoko stručni kadrovi sa integritetom.

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da što prije stavi na dnevni red predlog koji je dostavio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu iz ranijeg saziva, a koji nije prošao u prvom krugu 30. jula.

„Uvid u predlog koji je dostavio prethodni saziv Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu ukazuje da sva četiri kandidata ne mogu biti izabrana, jer ne ispunjavaju svi ni bazične zahtjeve koje nosi članstvo u Sudskom savjetu, ako se ono planira obavljati savjesno i stručno“, naveli su iz CGO.

Oni su kazali da bi posebnu pažnju javnosti trebalo da izazove biografija kandidata Ibrahima Husejnovića.

„Ostavljamo da cijeni što je moglo opredijeliti članove tog Odbora da ga preporuče u kategoriji uglednih pravnika za Sudski savjet“ , rekli su iz CGO.

Shodno zakonu, kako su pojasnili, članovi Sudskog savjeta moraju da budu osobe visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta.

“Nejasno je, stoga, da pravni poslovi koji se obavljaju u prosvjeti i iznimno kratak advokatski staž od godinu, kao i uslovna osuđivanost mogu biti reference nekom za sprovođenje vrlo složenih i strogih nadležnosti Sudskog savjeta”, kazali su iz CGO.

Prema njihovim riječima, ne mogu se razlozi nacionalne i rodne zastupljenosti, odnosno afirmativne akcije, koju u svojoj prijavi potencira Husejnović, bez pokrića staviti ispred visokih stručnih i profesionalnih kvaliteta.

U CGO smatraju da pristup Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu nije bio na zavidnom nivou, a proizveo je, kako su naveli, i brojne štetne posljedice u praksi.

„Danas imamo Sudski savjet čiju (ne)stručnost direktno problematizuje i Evropska komisija u nekoliko posljednjih izvještaja“, naveli su iz te NVO.

Tome, kako su kazali, treba dodati i negativne ocjene Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom poslovanju i upravljanju finansijama od strane Sudskog savjeta.

Iz CGO apelovali su na sve poslanike u Skupštini da postupku izbora četiri ugledna pravnika pristupe uz dužnu pažnju i da tu konkursnu proceduru što prije okončaju i raspišu novi konkurs.

Oni su dodali da su posljedice višedecenijske vlasti jedne partije duboke i biće potrebno dosta vremena da se sistem postavi na zdrave osnove, a institucije učine nezavisnim i profesionalnim.

„Jedna od posljedica bila je i demotivacija kvalitetnih kandidata koji nijesu bliski vladajućoj većini da se prijave za važne pozicije u institucije u kojima se upravo traži nezavisnost, integritet i stručnost“, naveli su iz te NVO.

Iz CGO kazali su da se nadaju da će promijenjene političke okolnosti ohrabriti veći broj kvalitetnih kandidata da se prijavi, a samim tim da će nadležna skupštinska radna tijela imati solidan izbor da naprave kredibilan predlog od četiri kandidata iz reda uglednih pravnika.

Najčitanije