fbpx
NaslovnicaCrna GoraU razvoj sjevera biće uloženo 430 miliona EUR

U razvoj sjevera biće uloženo 430 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore uložiće ove godine 430 miliona EUR u razvoj sjevera, saopštio ja premijer Duško Marković i dodao da je u tom dijelu države trenutno aktivno 50 gradilišta.

On je danas u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika iz Kluba manjinskih partija Ervina Ibrahimovića, da li Vlada planira konkretne mjere u cilju unaprjeđenja kvaliteta pružanja usluga i efikasnijeg ostvarivanje prava građana iz gradova na sjeveru Crne Gore.

Marković je kazao da je plan da se ove godine uloži oko 90 miliona više, odnosno 430 miliona EUR i dodao da trenutno na sjeveru ima 50 aktivnih gradilišta.

„U Bijelom Polju u toku je izgradnja škole „Dušan Korać” čija je vrijednost 5,5 miliona EUR, a u Rožajama se gradi vrtić vrijedan 1,5 miliona EUR”, saopštio je premijer.

Prema njegovim riječima, grade se pijace u Rožajama, Gusinju i Beranama čija je vrijednosti više od 2,5 miliona EUR.

„U Andrijevici se podiže „Kuća voća”, a gu Šavniku i Rožajama se rade sportski tereni, rekonstruišu i grade novi vodovodi“, istakao je Marković.

On je kazao da se u Plavu radi na izgradnji gradskog trga, dok se u Beranama privodi kraju izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je vrijednost oko 12,5 miliona EUR.

„Uskoro će početi izgradnja sportske sale gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, vrtića u Pljevljima“, dodao je Marković.

On je rekao da, kada je riječ o poljoprivredi, od ukupno realizovanog Agrobudžeta u prošloj godini više od 50 odsto sredstava bespovratne podrške usmjereno prema sjeveru.

Govoreći o značaju razvoja sporta u tom području, Marković je podsjetio da je Ministarstvo sporta i mladih uspostavilo servis „Evropska omladinska kartica”, koji obezbjeđuje 60 hiljada povlastica za mlade u 37 zemalja Evrope“.

Kako je kazao, tu karticu posredstvom Ministarstva dobilo je 1,5 hiljada mladih ljudi sa sjevera Crne Gore.

Govoreći o potrebi unapređenja administrativnog aparata na sjeveru, Marković je kazao da je uvjeren sam da je postojeći administrativni aparat na svim nivoima dovoljan i za veće države od Crne Gore.

Rješenje za objektivne probleme građana, ističe premijer, ne treba tražiti u dodatnom administriranju, već u podizanju efikasnosti postojećeg sistema.

„A to se radi uvođenjem tehnoloških inovacija primjerenih digitalnom dobu, podsticanjem preduzetništva i stručnim usavršavanjima, posebno u sektoru proizvodnje, čime će se povećati zaposlenost i stvarati kvalitetna i održiva radna mjesta koja će doprinositi poreskoj i penzionoj politici, punijem državnom budžetu i dodatnom smanjenju deficita Fonda PIO“, rekao je Marković.

Kako je kazao, u takvom ambijentu se neće više govoriti o potrebi snaženja administrativnog aparata u brojčanom, već u operativnom smislu.

„Tek kada dostignemo taj nivo, možemo kazati da administrativni aparat ispunjava svoju svrhu u punom kapacitetu, i daje suštinski doprinos kvalitetu života svakog pojedinca“, istakao je Marković.

Vrata Vlade, kako je dodao, uvijek su otvorena za sve predloge čiji je cilj snaženje servisne uloge države i podizanje njene efikasnosti,

“Kako bi na najbolji način služili potrebama privrede i građana, a ne za povećanje cijene tog servisa koji pada na njihov teret”, poručio je Marković.

Najčitanije