fbpx
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori trenutno oko 49 hiljada vakcina

U Crnoj Gori trenutno oko 49 hiljada vakcina

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trenutno ima oko 49 hiljada vakcina protiv koronavirusa, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da uskoro očekuju isporuku ugovorenih 200 hiljada Sinofarma.

Iz tog Vladinog resora kazali su da raspolažu sa više od 18,5 hiljada doza Sinofarm vakcine, od čega je za drugu dozu ostavljeno oko 16,5 hiljada, a za prvu oko dvije hiljade vakcine.

“Od Fajzer vakcine, u Crnu Goru je danas stigao kontigent od 2.340 doza koji će tek biti raspodijeljen. Ovih vakcina ukupno imamo oko 2,7 hiljada, od čega je polovina za prvu, a ostatak za drugu dozu”, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori trenutno ima više od 27 hiljada doza vakcine Astra Zeneka.

“Oko 24 hiljade doza vakcina su pohranjene u Montefarmu, a na vakcinalnim punktovima nalazi se preko 1,3 hiljade doza za prvu i više od 2,3 hiljade za drugu dozu”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da trenutno nijesu u mogućnosti da preciziraju isporuku vakcina ostalih proizvođača, već samo da u bliskoj budućnosti očekuju ugovorenu isporuku 200 hiljada Sinofarama.

Prema njihovim riječima do danas je u Crnu Goru stiglo više od 330 hiljada vakcina.

Kada je u pitanju procenat vakcinisanih građana, navodi se da je u decembru prošle godine bio nula, a da je sada više od trećine odraslih vakcinisano makar jednom dozom, a više od četvrtine imunizovano u cjelosti.

Iz Ministarstva su napomenuli da je u decembru prošle godine, broj zaraženih u Crnoj Gori bio više od 11 hiljada, dok ih je danas oko 300.

“Ovi rezultati su posljedica odgovornog upravljanja krizom u sadejstvu sa nesebičnom pomoći međunarodnih partnera i, naravno, savjesnih građana Crne Gore”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je u Crnoj Gori do sada aplicirano 278.146 doza vakcina protiv korona virusa, kao i da je jednom dozom vakcinisan 31 odsto punoljetnih, a u cjelosti imunizovanih je 27 odsto.

Crna Gora, kako su istakli, u posljednje dvije sedmice, s obzirom na broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika, ima manji broj inficiranih od 21 zemlje članice EU, Sjedinjene Američke Države, Kanade, Rusije.

“Naša država trenutno ispunjava uslove za povratak na zelenu listu zemalja Evopske unije za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je od 6. juna do 19. juna čentrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika 39,55 i ta vrijednost je ispod 50 prvi put od septembra prošle godine.

“U isto vrijeme, procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u posljednje dvije sedmice je 1,49”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se nadaju da će, kada dođe vrijeme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a Crna Gora i dalje bude ispunjavala propisane uslove, Unija ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

“U tom svjetlu, već danas, samo dan nakon prezentacije naših rezultata predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, imamo nagovještaje zelenog svjetla sa pojedinih adresa u EU”, poručili su iz Ministarstva.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...