fbpx
NaslovnicaCrna GoraU biračkom spisku nema neregularnosti

U biračkom spisku nema neregularnosti

Podgorica, (MINA) – Birački spisak vodi se u skladu sa zakonom i Ustavom i u njemu nema neregularnosti, a tvrdnje o fantom biračima su apsolutno neistinite, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Birački spisak se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih za raspisane izbore, odnosno glasanje, i ažurira se permanentno i u kontinuitetu.

Svaka promjena koja se evidentira u nekom od izvornih registara, kako se navodi, automatski se generiše i u biračkom spisku.

“Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, primjenom jedinstvenog programskog rješenja, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava i zakona koji regulišu ovu oblast”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je birački spisak kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka u čiji kvalitet se, shodno Zakonu o biračkom spisku, elektronskim putem, odnosno vršenjem uvida u birački spisak i promjene koje su u njemu nastale, mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, i nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora.

“Državna izborna komisija ima pravo pristupa svim elektronskim registrima i drugim evidencijama o građanima, koje sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska, pravo uvida u službenu dokumentaciju kojom raspolaže organ državne, lokalne uprave i drugi organ i organizacija na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku, te ukazuje Ministarstvu na potrebu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u vođenju biračkog spiska”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je parlamenatarne i izbore u pet opština za 30. avgust.

MUP je 22. juna na svojoj internet sranici objavilo numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave, u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni predsjednički izbori 15. aprila 2018. godine.

To je objavljeno i u dnevnim listovima Pobjeda, DAN, Dnevne novine, Vijesti.

Podsjeća se da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom od osam do 14 sati.

U Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica uvid u birački spisak može ostvariti od osam do 18 sati.

“Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak”, kaže se u saopštenju.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

“Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, navodi se u saopštenju.

građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područne jedinice/filijale za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

“U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta”, kaže se u saopštenju.

04 July 2020 12:48 pm

Najčitanije