fbpx
NaslovnicaCrna GoraTačnu dijagnozu postave kod dvije trećine pacijenata

Tačnu dijagnozu postave kod dvije trećine pacijenata

Podgorica, (MINA) – Dostupnost dijagnostike za rijetke bolesti u Crnoj Gori na nivou je država Evropske unije (EU), a tačna dijagnoza postavi se kod dvije trećine pacijenata, kazala je doktor Centra za medicinsku genetiku i imunologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Olivera Miljanović.

Ona je, na konferenciji za novinare, povodom Dana rijetkih bolesti, rekla da sve što je dostupno u evropskim dijagnostičkim centrima, sa kojim KCCG sarađuje, dostupno je i pacijentima u Crnoj Gori.

“Imamo potvrđenu dijagnozu nasljedne rijetke bolesti prvi put kod 67 odsto, odnosno dvije trećine pacijenata, a na evropskom prosjeku 40 odsto pacijenata dobije dva do tri puta pogrešnu dijagnozu”, precizirala je Miljanović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori prosječno vrijeme čekanja na dijagnozu je pet i po mjeseci, a tačna dijagnoza postavi se kod dvije trećine pacijenta.

Miljanović je rekla da u Crnoj Gori sve troškove dijagnostike, za pacijente koji su prošli Kabinet za kliničku genetiku i za koje je potvrđena sumnja da se radi o rijetkoj bolesti, snosi zdravstveni sistem i pacijenti u njima ne učestvuju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije