fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaveznice NATO-a da pokažu jedinstvo i solidarnost

Saveznice NATO-a da pokažu jedinstvo i solidarnost


Podgorica, Brisel, (MINA) – Saveznice NATO-a moraju pokazati jedinstvo, solidarnost i zajedničke napore u suočavanju sa krizom koju je izazvao koronavirus, kako na bilateralnom planu, tako i kroz multilateralne mehanizme, ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, prisustvovao prisustvovao sjednici ministara vanjskih poslova NATO-a koja je održana danas u sjedištu Alijanse.

Darmanović je ukazao na značaj vojnih snaga za nacionalne napore u suočavanju s pandemijom, ali istovremeno i na potrebu da se operativni kapaciteti Alijanse i saveznika zadrže na visokom nivou.

On je naglasio važnost jedinstva i solidarnosti, kao i zajedničkih napora i podrške u suočavanju s krizom COVID-19, kako na bilateralnom planu, tako i kroz multilateralne mehanizme.

Darmanović je ukazao na važnost neophodne redovne razmjene informacija među saveznicima, ali i identifikovanje i efektnije komuniciranje konkretnih doprinosa članica NATO u borbi s trenutnom krizom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, na konferenciji za novinare koja je uživo prenošena na sajtu Alijanse, rekao da su saveznice NATO-a fokusirane na borbu protiv koronavirusa, i da u tom cilju nastavljaju dosadašnje misije i operacije.

„Ali i suočavanje sa dugoročnim posljedicama, kako bi se bolje pripremile za naredne krize, kojih će nesumnjivo biti”, kazao je Stoltenberg.

Jedna od ključnih tema sastanka bile su bezbjednosne implikacije COVID-19 krize na Alijansu i saveznice.

S tim u vezi, na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

Stoltenberg je rekao da je odgovor na novonastalu pandemiju koronavirusa na vrhu Agende, zajedno sa postojećim problemima poput suočavanja sa terorizmom, sukobima u Iraku i Avganistanu.

“NATO saosjeća sa porodicama žrtava koronavirusa, i zahvaljuje zdravstvenim radnicima koji su noseći stub u borbi protiv COVID-19”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da NATO fukcioniše uprkos pandemiji koronavirusa, jer je i stvoren da se suočava sa krizama, a saveznici Alijanse igraju glavnu ulogu u odgovoru na zdravstvenu krizu.

“Koronavirus nas je podsjetio da NATO ima vodeću ulogu u osiguranju fleksibilnog odgovora zemalja saveznica na pandemiju”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, zemlje saveznice su obezbijedile isporuku hitnih medicinskih sredstava i opreme područjima koja su najviše pogođena koronavirusom.

“Pa je tako Turska uputila avion medicinske pomoći u Italiju i Španiju”, kazao je Stoltenberg.

Kako je naveo, naredni izazov je da se nastavi sa dosadašnjom podrškom, ali i da se uradi još više na podršci, koordinaciji i mobilizaciji civilnih napora.

On je kazao da je glavni cilj NATO-a da obezbijedi sigurnost i da zdravstvena kriza ne eskalira u bezbjednosnu.

“Snage Alijanse nastavljaju da planiraju očuvanje sigurnosti i u budućnosti”, kazao je Stoltenberg.

On je podsjetio da postojeći problemi sa kojima se suočava Alijansa, nijesu nestale pojavom virusa COVID-19.

“Potrebno je obezbijediti mir i stabilnost na srednjem istoku. Takođe, fokus je na produbljivanju prijateljstva sa zaraćenim stranama”, kazao je Stoltenberg.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, on je rekao da je potrebno pokazati nacionalno jedinstvo i stvoriti uslove trajnog mira na tom području.

“Najbolji način za to je prisustvo snaga NATO-a u Avganistanu, koje su zbog pandemije koronavirusa smanjene sa 16 hiljada na 12 hiljada vojnika. Talibani moraju da prihvate kompromis sa Sjedinjenim Američkim Državama i implementiranje Sporazuma potpisanog u Dohi”, kazao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje dopisnika Televizije Crne Gore iz Brisela, o pomoći Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19, Stoltenberg je rekao da se saveznici međusobno pomažu, transportom medicinske opreme, pacijenata zaraženih virusom, kao i da mobilišu veću podršku ugroženim zemljama.

“Sve zemlje su pogođene i treba im pomoć. Neke zemlje imaju veće mogućnosti da pomognu i u skladu sa svojim mogućnostima će to i učiniti”, kazao je Stoltenberg.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu