fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Ispitujemo različite modele pomoći

Rajzing Rajnke: Ispitujemo različite modele pomoći

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD), sa crnogroskom Vladom i drugim partnerima, ispituju različite mogućnosti podrške i pomoći Crnoj Gori u borbi protiv COVID-19, i ublažavanju ekonomskih i društvenih posljedica virusa, saopštila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

“Očekujemo brzu isporuku tri monitora Kliničkom centru Crne Gore koji prate vitalne parametre pacijenata priključenih na respiratore, uz dodatnu pomoć koja ce uslijediti”, kazala je Rajzing Rajnke u intervjuu agenciji MINA.

Ona je kazala da kao prijatelj, partner i saveznik, Vlada SAD s ponosom dugoročno ulaze u crnogorski zdravstveni sistem s ciljem povećanja njegovih kapaciteta da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i da odgovori na kriznu situaciju.

Rajzing Rajnke je podsjetila da je od 2010. godine kroz Humanitarni program Komande americke vojske u Evropi (EUCOM) Vlada SAD uložila 1,2 miliona USD u zdravstvene projekte širom Crne Gore i poručila da su i nova ulaganja su u planu.

“Američka sredstva su omogućila renoviranje jedinice Intenzivne njege u Dječijoj klinici u Podgorici, izgradnju Hitne pomoći u Kolašinu, renoviranje odjeljenja za oftalmologiju i urologiju u bolnici u Nikšiću, kupovinu hirurškog mikroskopa u Specijalnoj bolnici u Risnu”, podsjetila je Rajzing Rajnke.

Ona smatra da je crnogorska Vlada u borbi protiv korona virusa uradila odličan posao uvodeći snažne preventivne mjere i da je sada na svima da te mjere slijede i pomognu jedni drugima.

“Neizmjerno sam zahvalna za nesebičnost svima koji su na prvoj liniji – zdravstvenim radnicima, zaposlenima u prodavnicama hrane, komunalnim radnicima i drugima”, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla da se divi radu volontera koji rizikuju zdravlje kako bi osigurali da oni koji su najugroženiji dobiju hranu i drugu vrstu pomoći.

“Željela bih posebno da pohvalim rad Crvenog krsta. Slika volontera Crvenog krsta koji prelazi trošni drveni most da dostavi brašno posebno me je dirnula, i znam da je to slučaj sa mnogim građanima Crne Gore. Nadam se da će nas ova užasna situacija približiti jedne drugima, jer smo svjedoci onoga najboljega u ljudima”, kazala je Rajzing Rajnke.

Govoreći koliko članstvo u NATO znači u ovom trenutku Crnoj Gori, Rajzing Rajnke je ukazala na riječi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da je epidemija učinila jasnim da su mnogi izazovi sa kojima se susrijećemo preveliki da bi bilo koja organizacija ii država mogle same da im se suprotstave.

“Važnije nego ikada je da smo zajedno, da radimo zajedno podržavamo jedni druge. To je suština NATO-a – jednostavna i moćna ideja da smo zajedno jači nego sami”, ocijenila je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, NATO ostaje posvećen svojoj misiji obezbjeđivanja mira i bezbjednosti za gotovo milijardu građana.

“Naše snage ostaju spremne i nas suštinski važan posao se nastavlja. Kao dio napora NATO-a da osnažimo otpornost, godinama radimo sa saveznicima na jačanju spremnosti za odgovor na izazove različitih vladinih službi, uključujući zdravstveni sektor”, rekla je Rajznig Rajnke.

Ona je dodala da se SAD konsultuju sa saveznicima, da procjenjuju situaciju i preduzimaju neophodne mjere.

Rajzing Rajnke je kazala da su NATO saveznici posvećeni solidarnosti u suprotstavljanju COVID-19 pandemijim navodeći da je Češka donirala 20 hiljada zaštitinih odijela Italiji i Španiji.

Ona je navela da su saveznici sarađivali na vazdušnom transportu 200 tona ključne medicinske opreme Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj i dostavljanju šatora za poljske bolnice u Luksemburgu.

“Vidjeli smo i da zdravstvena zaštita prelazi državne granice. Bolnice koje su imale slobodne kapacitete u Njemačkoj prihvatile su pacijente iz Italije i Španije, a ljekari iz Albanije i Poljske pošli su u Italiju da pomognu svojim kolegama”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je ukazala i da najmlađi član Alijanse Sjeverna Makedonija, koristi sistem NATO-a za odgovor u kriznim situacijama da koordiniše aktivnosti vladinih službi da obezbijedi informacije i savjete građanima.

“Širom NATO zemalja vojne snage saveznika igraju važnu ulogu u odgovoru na COVID-19 krizu. One podržavaju civilne napore, uključujući logistiku, planiranje, pomoć poljskim bolnicama, prevoženju pacijenata, dezinfekciji javnih površina, pomažu na graničnim prelazima”, kazala je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, odgovori saveznika na pandemiju čine nas sve zajedno jačim.

“Nemam novijih informacija o zahtjevu za podršku koji je Crna Gora poslala NATO-u, ali vjerujem da NATO pažljivo razmatra taj zahtjev, zajedno sa zahtjevima još nekoliko saveznika koji se suočavaju sa sličnim poteškoćama”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla da je SAD, kako je kazao predsjednik Donald Tramp u središtu velikog nacionalnog iskušenja sa kakvim se vjerovatno nikada ranije nije srela.

“Građani Amerike, međutim, kao i građani Crne Gore, imaju snagu i sposobnost da se tome odupru. Proći ćemo kroz ovo i sigurna sam da ćemo kad se sve završi izaći iz svega jači”, kazala je Rajzing Rajnke .

Govoreći o mjerama za borbu protiv COVID19, Rajznig Rajnke je ukazala na riječi Debore Birks, doktorke koja koordiniše radnu grupu Bijele kuće protiv korona virusa, “da nema magičnog rješenja”.

Rajzing Rajnke je navela da je Birks poručila da “jedino naše ponašanje, svakog od nas ponašanje, može dovesti do promjena toka ove virusne pandemije u narednih 30 dana”.

Ona je rekla da su vidjevši što se događalo širom svijeta, u Ambasadi SAD u Podgorici uveli praksu socijalnog distanciranja i masovnog obavljanje posla od kuće u ranoj fazi krize, prije nego što su prvi slučajevi dijagnostikovani u Crnoj Gori.

“Imali smo potpunu podršku crnogorskih vlasti i cijela zajednica Ambasade je zahvalna za preventivne mjere koje su preduzete i za napore svih koji omogućavaju da Ambasadina porodica ostane sigurna i zdrava”, poručila je Rajzing Rajnke.

Najčitanije