fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: MVP će povući više ambasadora

Radulović: MVP će povući više ambasadora

Podgorica, (MINA) – Crna Gora od uvođenja višestranačja imala je sve elemente demokratije, ali nijesu svi imali iste šanse na izborima kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je gostujući na televiziji Vijesti rekao da će Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) povući više amabasadora, već na nekoj od narednih sjednica Vlade, kako bi na njihova mjesta došle karijerne diplomate.

“Ambasadori koji su karijerne diplomate i koji su prošli trening diplomatskih kadrova, mi ćemo se truditi da ih zadržimo, ove ostale ćemo povući”, rekao Radulović.

Radulović je objasnio svoj tvit u kojem je objavio da je ponosan što je dio prve demokrtaske vlade, iako je u prehodnoj vladi bio deset godina.

On je kazao da je svjestan da je njegova objava uzburkala javnost.

“Ali ako uzmemo period od 1945. do 1990. koji je bio jednopartijski isistem, ali nakon uvođenja višestranačja imali smo monopol jedne partije. U tom smislu Demokratska partija socijalista imala je neprimjerenu prednost tokom izbora”, rekao je Radulović.

Radulović je kazao da u ovom trenutku nije moguće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, shodno konvenciji.

“Ako bi Srbija ponovo htjela da postavi Božovća, mora da dobije poziv za agreman od predsjednika Crne Gore i Vlada nema mogućnost da odlučuje o tom pitanju”, objasnio je Radulović.

On je kazao i da ne zna za slučaj da je neka država povukla odluku o protjerivanju ambasadora.

Prema riječima Radulovića, protjerivanje je posljednja mjera koja se preduzima i ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima.

“Da sam tada bio ministar pozvao bih ga na razgovor”, kazao je Radulović.

On je poručio da ne treba gledati u 1918. godinu i to treba ostaviti istoričarima.

“Svi treba da budu spokojni, CG je nezavisna država, ali je država svih koji žive u njoj i svi ovu zemlju moraju da dožive kao svoju. Ako neki procenat građana ne osjeća CG kao svoju, neki procenat Srba, to je pravi primjer da treba pokrenuti dijalog”, kazao je Radulović.

Kako je rekao Ministarstvo vanjskih poslova će sve učiniti da se izruči Svetozar Marović, ali malo taj resor može da uradi, jer je to je sve u nadležnostima Ministarstava pravde.

Radulović je kazao da će jedan od prvih poteza biti intenziviranje procesa pregovora Evropske unije i to je jedan od “top” prioriteta.

“Imali smo brojne razgovore sa predstavnicima EU prethodnih dana. Apsolutno postoji spremnost da EU zvaničnici pruže podršku nastavku integracija CG. Oni nas već vide kao svoj dio, samo je na nama da uradimo posao kući kako trebe i sprovedemo reforme”, naveo je Radulović.

On smatra da Crna Gora do 2025. ili 2026.godine može biti dio Evropske unije.

Najčitanije