fbpx
NaslovnicaCrna GoraPružiti efikasnu podršku žrtvama nasilja u porodici

Pružiti efikasnu podršku žrtvama nasilja u porodici

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima obavezu da, sa kredibilnim i prepoznatim partnerima iz nevladinih organizacija (NVO), radi kako bi se pružila efikasna podrška ženama i djeci koja su žrtve nasilja u porodici, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa predstavnicama NVO koje se bave problemom nasilja nad ženama i djecom.

„Licencirane i kredibilne NVO koje se bave problematikom nasilja u porodici moraju predstavljati pouzdanog partnera Vlade u rješavanju problema nasilja nad ženama i djecom u porodici“, saopšteno je nakon sastanka.

Abazović je istakao da je intencija da se jačaju institucije, ali i promovišu i čuvaju evropske vrijednosti u zaštiti ženskih ljudskih prava, kako se loše iskustvo koje Crna Gora ima sa nasiljem u porodici ne bi ponavljalo.

“U tom smislu, Abazović je istakao da država ima obavezu da sa kredibilnim i prepoznatim partnerima iz NVO oblasti zajedničkim snagama radi na pružanju efikasne podrške ženama i djeci koje su žrtve nasilja u porodici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Abazović pohvalio njihov rad i istakao da će te organizacije imati punu političku podršku da se postojeći problemi rješavaju na valjan način, kako bi unaprijedili sistem zaštite žrtava nasilja u porodici.

Na sastanku je konstatovano da izazovima nasilja u porodici nad ženama i djecom mogu odgovoriti jedino funkcionalne institucije sistema, koje će se sa naročitim senzibilitetom pozabaviti problematikom ženskih prava i nasilja u porodici.

Predstavnice NVO, koje se bave pružanjem servisa podrške ženama i djeci sa iskustvom nasilja u porodici, upoznale su Abazovića sa svojim aktivnostima i godišnjim brojem poziva.

“One su istakle i rad na unapređenju zakonskog i strateškog okvira i njegovog usklađivanja sa međunarodnim standardima, ali i probleme sa kojima su susrijeću u prethodnih par godina”, navodi se u saopštenju.

Predstavnice NVO su ukazale na određene probleme strukturne diskriminacije prilikom raspodjele budžetskih sredstava koja su opredjeljivana za tu oblast socijalne zaštite u prethodnom periodu.

Sastanku su prisustvovale izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Budislavka Mira Saveljić, izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić Nataša Međedović, koordinatorka servisa podrške žrtvama u Centru za ženska prava Ana Jaredić i izvršna direktorica SOS telefona Podgorica Biljana Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije