fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreminuo glumac Mihajlo Janketić 

Preminuo glumac Mihajlo Janketić 


Beograd, (MINA) – U Beogradu je danas u 80. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić, saopštila je njegova matična kuća, beogradsko Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

“Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade Pavle Vujisić za životno djelo”, kaže se u saopštenju JDP-a.

Prvu ulogu na sceni JDP-a odigrao je u predstavi “Ričard III” 1961, a sledeće godine postao je član tog pozorišta, u kome je ostao do 1998. godine i u kome ostvario je preko 60 uloga.

Poslednju premijeru Miša Janketić imao je na 70. godišnjicu JDP-a kao Krnec u predstavi “Kralj Betajnove” (2018).

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Dobitnik je godišnjih nagrada JDP-a za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici), Bredlija (Pokopano dete), Isusa (Nekršten dan), Živojina Mišića (Kolubarska bitka), Gavrilovića (Rodoljupci), Majora Božića (Seobe), Gradonačelnika (Revizor), Jevrema Prokića (Narodni poslanik).

S velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Zvezdara teatar).

Oktobarska nagrada grada Beograda dodijeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u “Zločin i kazni” 1971.

Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991), Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212).

Dobitnik je i nagrada “Joakim Vujić”, “Milivoje Živanović”, “Raša Plaović”, “Ljubiša Jovanović, Statuete “Ćuran”, Zoranov brk” i “Branislav Nušić” za životno djelo.

Nagrada Udruženja filmskih glumaca za životno djelo “Pavle Vujisić” dodeljena mu je 2014. Najznačajniju domaću pozorišnu nagradu, Dobričin prsten, dobio je 2003. godine.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...