fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložene strože kazne za seksualno nasilje nad djecom

Predložene strože kazne za seksualno nasilje nad djecom

Podgorica, (MINA) – Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim je za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima predloženo usvajanje strožih kazni zatvora.

Iz Vlade su kazali da su predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena sva krivična djela protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih osoba.

Kako su rekli, za sva ta krivična djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora.

„Dok je za ona najteža predviđena mogućnost da učinilac bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, što je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela“, naveli su iz Vlade.

U diskusiji na sjednici Vlade je naglašeno da je cilj donošenja tog zakona potreba hitne socijalno-kriminološke profilakse u društvenim uslovima i neodložne potrebe preventivnog djelovanja na potencijalne učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda i posebne zaštite djece.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Iz Vlade su kazali da je, uzimajući u obzir značaj koji rješavanje napada na novinare i imovinu medija ima za društvo i nastavak procesa evropskih integracija, odlučeno da se formira nova Komisija, u cilju stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno obavljanje novinarskog poziva.

Komisiju, kako su naveli, čine 12 članova, a za predsjednika je određen Mihailo Jovović.

Kako je saopšteno, zadatak Komisije je da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti koje su u vezi sa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Navodi se da je zadatak Komisije da u tu svrhu ostvari saradnju sa organima nadležnim za vođenje tih istraga, da na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti u vezi sa vođenim istragama sačini pregled dosadašnjeg toka istraga.

„Kao i da pripremi mišljenje o djelotvornom načinu na koji bi se vođenje istrage moglo unaprijediti, te da u tu svrhu predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je mandat Komisije dvije godine i da može biti produžen za još dvije, ako Vlada ocijeni da je to potrebno.

Vlada je usvojila završni izvještaj o realizaciji strategije razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori za period od 2015. do prošle godine.

Konstatovano je da je procenat realizacije aktivnosti definisanih strategijom na visokom nivou.

Navodi se da je u potpunosti sprovedeno 80 odsto, djelimično realizovano 14,29 odsto aktivnosti, dok je nerealizovanih 5,71 odsto.

Dodaje se da su kao ključni izazovi za djelimičnu realizaciju pojedinih aktivnosti prepoznate izmjene normativnog okvira koje su uslovile prolongiranje rokova za njihovu realizaciju.

Vlada je usvojila izvještaj o sprovođenju strategije inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori za period od 2019. do 2025, za prošlu godinu.

„Kako se taj dokument odnosi na specifičan segment obrazovnog sistema, ocijenjeno je, uprkos otežanim uslovima izazvanim pandemijom, da su uspješno realizovane 42 aktivnosti, u toku i/ili kontinuirano je njih 18, a nerealizovano sedam“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Programa sprovođenja Akcionog plana za primjenu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – žene, mir i bezbjednost (2019–2022) za period od 2019. do prošle godina.

U izvještaju se navodi da je od ukupnog broja aktivnosti (40), realizovano 36 ili 90 odsto, djelimično su realizovane tri, što u procentualnom smislu čini 7,5 odsto, dok jedna aktivnost, koja čini 2,5 odsto od ukupnog broja aktivnosti, nije realizovana.

Utvrđeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za sport i mlade, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, osnovnih sudova u Rožajama i Podgorici.

Najčitanije