27.8 C
Podgorica
August 4, 2020.
Naslovnica Crna Gora Pozvali građane da zamijene istekla lična dokumenta

Pozvali građane da zamijene istekla lična dokumenta

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je građane koji imaju ličnu kartu kojoj je istekao rok važenja da do zaključenja biračkog spiska podnesu zahtjev za zamjenu, kako bi mogli ostvariti biračko pravo na izborima koji će biti održani 30. avgusta.

Generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković je, gostuuići u Jutarnjem programu Radio Televizije Crne Gore, pojasnila da građani zahtjev za zamjenu istekle lične karte mogu podnijeti u područnim jedinicama za građanska stanja i lične isprave u opštini u kojoj imaju prebivalište.

Baković je apelovala na građane koji su napunili 18 godina i koji treba da regulišu prvu ličnu kartu, ukoliko nijesu, da predaju zahtjev za dobijanje lične karte kako bi 30. avgusta ostvarili svoje biračko pravo.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo formiralo Ekspertski tima za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, shodno Zaključku Vlade

“Rad ovog Tima zasniva se na principima inkluzivnosti procesa, s obzirom da su u sastavu ovog tima pored predstavnika MUP-a, Ministarstva javne uprave, i predstavnici nevladin sector”, rekla je Baković.

Prema njenim riječima, Ekspertski tim je formirao novu mejl adresu [email protected] na koju zainteresovani subjekti mogu slati upite kao i sve ono što zanima javnost vezano za birački spisak.

Na pitanje na koji način način građanin mogu imati uvid u birački spisak, odnosno provjeriti da li je upisan u birački spisak i na kom biračkom mjestu glasa, Baković je odgovorila da se to može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom od osam do 14 sati.

Ona je napomenula da se u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, uvid u birački spisak može ostavriti od osam do 18 sati.

“Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak”, kazala je Baković.

Birač, kako je dodala, može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, pojasnila je Baković.

Ona je istakla da je na portalu ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište, jer je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska,.

“Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište”, zaključila je Baković.

Najčitanije

Predsjedništvo LP podržalo koaliciju sa DPS-om

Podgorica, (MINA) - Predsjedništvo Liberalne partije (LP) donijelo je odluku o sklapanju koalicionog sporazuma...

Rođeno pet beba