fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrošnja ljekova na recept veća za 30 odsto

Potrošnja ljekova na recept veća za 30 odsto

Podgorica, (MINA) – Potrošnja ljekova na recept za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veća je 30 odsto i iznosi 20,6 miliona EUR.

Potrošnja lijekova na recept porasla je za 30 odsto na recept, a ljekari propisuju i 200 recepata dnevno, pišu Vijesti.

Prema anailzi Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), privatne apoteke su u prva dvа kvartala ove godine zaradile blizu 46 odsto više novcа od izdavanja ljekova na recept u odnosu na prošlu.

„Medutim, ljekovi sе i dalje dominantno uzimaju па recept u državnim, “Мontefarm” apotekama“, kaže se u saopštenju.

Svaki građanin prosječno је роtrošio 32,59 EUR za lјеkove koji se uzimaju u apotekama о trošku FZO, dok ima ljekara koji dnevno napišu i preko 200 recepata.

“Analiza pokazuje da je svaki osiguranik u Crnoj Gori, a ima ih 633.354, u državnim i privatnim apotekama prosječno realizovao 4,26 recepata, odnosno podigao ljekove vrijedne 32,59 EUR“, ističe se u saopštenju.

To je za oko sedam EUR više, “po glavi osiguranika” u odnosu na isti period prošle godine.

Anаlizа pokazuje da sе i dalje naјčešće prepisuju tablete protiv visokog krvnog pritiska.

„Statistika FZO pokazuje da je samo jedan pacijent za šest mjeseci realizovao 185 recepata. Drugi je u istom periodu realizovao 152 recepta vrijednosti 2,9 hiljada EUR“, ističe se u saopštenju.

FZO je naveo da je povećano propisivanje ljekova i uvećana potrošnja posljedica proširenja nove liste ljekova, kao i rasta broja oboljelih od autoimunih, kroničnih i multiplih oboljenja.

Među razlozima povećane potrošnje, kako smatraju, su i preventivni programi, uvođenje novih ljekova u standardne šeme liječenje bilo zbog toga što su efikasniji, ali i imaju manje neželjenih dejstava, kao i nove kombinacije različitih ljekova na primjer u liječenju malignih bolesti i HIV infekcija.

“Najčešći razlog povećanja finansijske potrošnje su izmjene nove Liste ljekova, kao i bolja snabdjevenost i dostupnost ljekova u posmatranom periodu ove godine u odnosu na prethodnu ”, rekli su iz FZO-a.

Iz FZO su kazali da je, u cilju racionalizacije potrošnje ljekova u narednom periodu, potrebno učešće menadžera zdravstvenih ustanova kroz sistem kontrole zaposlenih i različite analize potrošnje.

Prema njihovim riječima, potrebno je podsticati ljekare na farmako-ekonomski pristup prilikom odlučivanja za određenu terapiju, kako bi se uz manje izdvojenog novca postigao jednako dobar terapijski učinak.

Prema izvještaju Agencije za ljekove imedicinska sredstva (CALIMS) o potrošnji, građani su prošle godine u prosjeku potrošili oko 137 EUR na ljekove, računajući medikamente koje dobijaju o trošku FZO i one koje oni plaćaju.

Potrošnja ljekova u prosjeku u Crnoj Gori godišnje raste za oko osam odsto, a duplo manje u državama Evropske unije.

Najčitanije