fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolicija u Bogetićima nije postupala u skladu sa profesionalnim standardima

Policija u Bogetićima nije postupala u skladu sa profesionalnim standardima

Podgorica, (MINA) – Generalno postupanje policijskih službenika u mjestu Bogetići nije bilo u skladu sa profesionalnim standardima, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je večeras sjednicu posvećenu postupanju policije povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori.

“Povodom događaja u mjestu Bogetići, Savjet je prepoznao da generalno postupanje policijskih službenika nije bilo u skladu sa profesionalnim standardima”, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, odlučio da prati utvrđivanje individualne odgovornosti policijskih službenika i objektivne odgovornosti starješina od strane Unutrašnje kontrole policije i drugih organa, i u skladu sa tim ponovo razmotri taj slučaj.

Iz Savjeta su kazali da su, imajući u vidu činjenicu da su javna okupljanja najavljena, ocijenili da priprema Uprave policije nije bila adekvatna i da je izostala odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane, tako i štićenu osobu.

“Na osnovu dostupnih podataka, Savjet nije uvjeren da je Uprava policije osigurala plansku i organizovanu aktivnost”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su uputili preporuku da se ubuduće značajnije poradi na prevenciji i kvalitetnijoj pripremi.

Ona, kako su rekli, treba da uključi i eventualno povećanje broja kontrolnih punktova na različitim putevima kako bi se sačuvalo nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja i osigurala zaštita prava svih građana, kako u pogledu ostvarivanja različitih prava, tako i zakonitih javnih okupljanja.

“Savjet izdaje preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da osnaži komunikaciju i konkretno praktično informisanje javnosti o pravu na slobodu okupljanja u uslovima pandemije, kako bi se građanima pomoglo da razumiju načine javnog okupljanja i kako to pravo, u datim okolnostima, ne bi bilo dovedeno u pitanje”, piše u saopštenju.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije kazali su da su, odmah po saznanju da je došlo do blokade pojedinih saobraćajnica, neposredno pratili i provjerili postupanje policijskih službenika na Cetinju, u Budvi i Kotoru.

Kako su rekli, od Uprave policije je zatražena detaljna informacija o postupanju službenika policije i izdatim instrukcijama prema njima u odnosu na konkretna dešavanja.

“Uprava policije je, tokom sjednice Savjeta, informisala da je putem medija i društvenih mreža upoznata da je na dan održavanja sjednice Vlade upućen poziv da se ispred zgrade Vlade okupe građani kako bi iskazati protest povodom razmatranja Predloga izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva”, kaže se u saopštenju.

Uprava policije je, kako se navodi, informisala Savjet da je u Podgorici protest održan na bulevaru Stanka Dragojevića i da je protekao mirno.

“Skup su obezbjeđivali policijski službenici u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira i preduzimanja aktivnosti u smislu saobraćajnog obezbjeđenja i usmjeravanja učesnika u saobraćaju kako bi se saobraćaj odvijao drugim ulicama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su policijski službenici vršili video i foto dokumentovanje skupa i da je o svemu obaviješten nadležni tužilac, koji je naložio da se okupljeni upozore u cilju prestanka održavanja skupa.

Kako se dodaje, policijski službenici su naređenu radnju izvršili, ali se okupljeni nijesu razišli, već su ostali na toj lokaciji do večernjih sati kada su se razišli.

“Uprava policije je dalje informisala da je u mjestu Bogetići, u prijepodnevnim satima, zaustavljena kolona od više desetina vozila, koja je namjeravala da se uputi ka Podgorici i priključi protestu ispred zgrade Vlade”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su policijski službenici zaustavili kolonu i zahtijevali odgovarajuće potvrde koje se odnose na odobrenje kretanja između gradova, koje nijesu posjedovali.

“Tokom dana odgovorne starješine su razgovarale sa njima u cilju deblokade putnog pravca, ali okupljeni nijesu pristali na to. Saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcem”, piše u saopštenju.

Iz Savjeta su naveli da je Uprava policije informisala da je na ostalim lokacijama na Cetinju, u Budvi i Kotoru došlo do blokade saobraćajnica.

“Postupci policijskih službenika su preduzeti u pogledu video i foto dokumentovanja, izdavanja upozorenja da se okupljeni moraju razići, konsultovani su nadležni tužioci”, piše u saopštenju.

Navodi se da su postignuti dogovori sa okupljenim građanima da se propuštaju vozila hitnih službi, kao i ona u kojima se nalaze djeca ili bolesne osobe.

Kako su kazali iz Savjeta, Uprava policije ih je takođe obavijestila da su tokom dana u Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Kolašinu i Herceg Novom okupljeni građani kratko blokirali puteve, nakon čega su se razišli.

“Tokom sjednice Savjeta, u 20 sati i 55 minuta, Uprava policije je informisala da su se građani na Bogetićima razišli i da je uspostavljen saobraćaj na putu Podgorica – Nikšić”, rekli su iz Savjeta.

Slična informacija, kako su kazali, pružena je i za okupljanja građana na Cetinju, u Budvi, Kotoru i Baru.

Navodi se da je Uprava policije naglasila da je “karakteristično za sva okupljanja da protiču mirno i bez narušavanja javnog reda i mira i da prate stanje i situaciju na terenu”.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije rekli su da su sve konkretne događaje razmotrili isključivo u kontekstu primjene policijskih ovlašćenja i mandata definisanog Zakonom o unutrašnjim poslovima.

“Savjet je konstatovao da do početka sjednice nije pristigla nijedna pritužba i da prema dostupnim informacijama nije bilo uhapšenih osoba, pa zato nije bilo potrebe da se sprovodu posjete prostorijama za zadržavanje”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su naveli da su na Cetinju, u Nikšiću, Budvi i Kotoru prepoznali propuste u regulisanju saobraćaja i postizanju nesmetanog odvijanja saobraćaja.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...