fbpx
NaslovnicaCrna GoraPisonero: Radujemo se inkluzivnim i vjerodostojnim izborima

Pisonero: Radujemo se inkluzivnim i vjerodostojnim izborima

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) raduje se inkluzivnim i vjerodostojnim izborima, koji će se održavati u skladu sa međunarodnim standardima i crnogorskim ustavnim i pravnim okvirom, kazala je portparolka EK Ana Pisonero.

EK, kako je rekla, pozdravlja postavljanje Posebne misije za procjenu izbora ODIHR-a, posebno sa obzirom na izazove povezane sa COVID-19.

“Njihovi nalazi i zaključci biće važan element EU procjene izbornog procesa”, navela je Pisonero, upitana da prokomentariše smjernice DIK-a za održavanje izbora i da li se određenom broju građana može onemogućiti glasanje, prenosi portal Vijesti.

Komentarišući nova hapšenja zbog objava na društvenim mrežama, Pisonero je podsjetila da je sloboda izražavanja jedan od temelja demokratskog društva i jedna od temeljnih vrijednosti EU.

“To je ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU i važno je prelazno mjerilo koje treba ispuniti u poglavlju 23 pregovaračkog procesa”, kazala je Pisonero.

Sloboda izražavanja, kako je rekla, može se ograničiti zakonom, samo na strogo definisane načine i u određenim okolnostima.

“Malo je prostora za ograničenja političkog izražavanja ili rasprave o pitanjima od javnog interesa, a posebno ako se neko s njima ne slaže. Ne postoji demokratsko društvo bez pluralizma, tolerancije i širokogrudnosti”, navela je Pisonero.

EK, kako je dodala, i dalje pomno prati sva pitanja koja se odnose na slobodu izražavanja.

“Naša procjena cjelokupne situacije u toj oblasti biće objavljena u predstojećem izvještaju EK o Crnoj Gori”, kazala je Pisonero.

Najčitanije