fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović: Netačna pretpostavka u vezi sa crkvenom imovinom

Perović: Netačna pretpostavka u vezi sa crkvenom imovinom

Podgorica, (MINA) – Pretpostavka da je država prije 1918. godine držala u vlasništvu crkvenu imovinu nije tačna i ne postoji nijedan relevantan dokaz za to, kazao je Gojko Perović, iz Mitropolije crnogorsko – primorske (MCP).

Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Perović je Vijestima rekao da nikakvog pripremnog dijaloga nije bilo o onome što je prije četiri godine, kako je naveo, prepoznato kao loše od svih vjerskih zajednica i Venecijanske komisije.

“Govori o nakaradnosti cijelog ovog postupka. Da li ima smisla da se toga igramo i da crkva dokazuje da je postala vlasnik nečega poslije 1918. godine“, dodao je Perović.

Kako je naveo, polazi se od pogrešne pretpostavke da je država prije 1918. godine držala u vlasništvu crkvenu imovinu.

„To nije tačno i ne postoji nijedan relevantan dokaz. Pitam ljude iz Vlade da li oni imaju dokaz da je i prije 1918. godine država bila vlasnik”, kazao je Perović.

On je podsjetio da su dva sudska procesa, za crkve na Kruševcu i Ćipuru, dokazala da objekti građeni u vrijeme Kraljevine Crne Gore ne pripadaju državi nego vjerskoj zajednici.

“Ima li smisla trošiti energiju i polet i države i crkve da dokazujemo da su 2 i 2 – 4. Polazeći od jedne takve neozbiljne i površne pretpostavke ulazimo u jedan galimatijas koji će nam samo oduzeti vrijeme i energiju umjesto da stvaramo sekularno društvo u kome se zna šta kome pripada”, rekao je Perović.

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, smatra da novi zakon ima i dobrih i loših strana.

“Bitno je da se krenulo konačno, sa srećom! Ako uzmemo u obzir da je postojeći zakon iz 70 i neke godine, isto kao da ga nismo ni imali. Ovo je novi zakon, ima i dobrih i loših strana. Kao sve što je ljudsko, podložno je pohvalama i kritikama”, rekao je on Vijestima.

Prijedlog zakona će, prije usvajanja u Skupštini, biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Najčitanije