fbpx
NaslovnicaCrna GoraPalmer: Zakon u skladu sa obavezama Crne Gore na putu ka EU

Palmer: Zakon u skladu sa obavezama Crne Gore na putu ka EU

Podgorica, (MINA) – Zakon o slobodi vjeroispovijesti u skladu je sa obavezama Crne Gore kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), i mnoge evropske države imaju slične zakone, kazao je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

On je u intervjuu za Glas Amerike kazao da se Sjedinjene Američke Države (SAD) zalažu se za kompromis i mirno rješenje spora oko Zakona.

Na pitanje šta očekuje od dijaloga crnogorske Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC), Palmer je rekao da SAD očekuju da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj vjeri.

„Sa ciljem da se dođe do razumijevanja o tome kako se ovaj zakon može primijeniti, a da zaštiti interese crnogorske Vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC“, dodao je Palmer.

Upitan da li će SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obje strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama, on je odgovorio da će nastaviti da drže otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažu za kompromis i duh saradnje.

Komentarišući tvrdnje SPC da je zakon diskriminatoran, on je rekao da su vidjeli mišljenje Venecijanske komisije o zakonu.

„Zakon sam po sebi je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične zakone. Razumijemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju Vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama“, kazao je Palmer.

Kako je naveo, bilo je mnogo dezinformacija oko zakona i spora između Vlade i SPC, i da su u SAD jako zabrinuti kada čuju „šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike“.

„Mnogi izvještaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u Crnoj Gori, identifikovali su ogroman broj dezinformacija, lažnih vijesti emitovanih sa namjerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje između Srba i Crnogoraca. To je namjerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi“, naveo je Palmer.

Prema njegovim riječima, Rusi vide ovaj Zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste kao priliku da naprave razdor između Srbije i Crne Gore, da povise tenzije.

Upitan kako komentariše to što je Crna Gora, u borbi protiv te kampanje počela da hapsi novinare i građane zbog objava na društvenim mrežama, Palmer je rekao da je sloboda medija „osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU“.

Najčitanije