fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvoren Međunarodni sajam knjiga u Podgorici

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Međunarodni sajam knjiga, šesti po redu, na kojem će se predstaviti više od 50 izdavača iz Crne Gore i regiona, otvoren je večeras u Podgorici.

Sajam organizuje Glavni grad, Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture, a biće otvoren do subote.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je, na otvaranju, da je zadovoljna što, uprkos trenutnim uslovima, ovogodišnje izdanje sajma nije izostalo.

Ona je, kako je saopšteno iz PG Biroa, istakla da nastanak i razvoj te manifestacije nije moguće razumjeti bez poznavanja socio-kulturnog, istorijskog i političkog konteksta trenutka u kojem je nastajala.

„Želim da istaknem doprinos sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva koji već šestu godinu zaredom okuplja i prezentuje crnogorske izdavače i pisce, regionalne i inostrane izdavače i autore, doprinoseći afirmaciji crnogorske i evropske književnosti”, kazala je Medigović.

Prema njenim riječima, pitanje obrazovanja, kulture i kulturne razmjene organski je povezano sa opštim razvojem društva.

“Svjesni važnosti kulturno-istorijske saradnje, na sajmu ćemo imati priliku da saznamo o diplomatskim odnosima Crne Gore sa Rumunijom, upoznaćemo mlađu generaciju pisaca, a poseban segment činiće promocije mladih generacija crnogorskih autora”, navela je Medigović.

Kako je kazala, razgovori će se voditi i sa uglednim imenima iz oblasti književnosti, istorije i kulture.

Direktorica Direktorata za kulturno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić istakla je da kulturne manifestacije i festivali u Crnoj Gori predstavljaju značajan i popularan vid promocije i prezentacije stvaralaštva.

“A ujedno su i važan podsticaj i model za razvoj i afirmaciju kulture”, dodala je Milić.

Prema njenim riječima, jedan od mnogobrojnih kulturnih događaja u Crnoj Gori je Međunarodni sajam knjiga.

“Koji iz godine u godinu marljivo i posvećeno ostvaruje afirmaciju književnog stvaralaštva i značaja pisane riječi, svjedočeći o snažnom doprinosu ove oblasti uspostavljanju i razvijanju dijaloga i razumijevanja, prihvatanju i poštovanju različitosti, kao temelja na kojem počivaju vrijednosti svakog savremenog društva“, naglasila je Milić.

Ona je dodala da ovogodišnje sajamsko izdanje, iako u specifičnim okolnostima i uz redukovan program, ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi jedinstvenu misiju pisane riječi.

„U tom kontekstu u naredna četiri dana bićemo u prilici da se upoznamo sa aktuelnim dešavanjima na crnogorskoj književnoj sceni i našim brojnim autorima”, kazala je Milić.

Prema njenim riječima, različitost sadržaja koju program donosi potvrda je važnosti pisane riječi na ovim prostorima.

“Koja bilježi viševjekovni kontinuitet, ali i vitalnost i nepresušnost naše književne scene“, zaključila je Milić.

Ona je organizatorima i učesnicima poželjela uspješne sajamske dane, a posjetiocima da uživaju u ambijentu i susretima sa stvaraocima i njihovim djelima.

Iz PG Biroa kazali su da je ulaz slobodan.

“A Parking servis doo Podgorica za vrijeme trajanja sajma posjetiocima je omogućio besplatan parking prostor u neposrednoj blizini gradskih bazena”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije