Naslovnica Crna Gora Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori prošle godine hospitalizovano je oko 300 mentalno oboljelih pacijenata, a u ambulantama je pregledano između 12 i 13 hiljada osoba, saopštila je psihijatar na Klinici za psihijatriju Irena Ljutica.

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obilježila je danas Svjetski dan mentalnog zdravlja u cilju podizanja svijesti o značaju mentalne higijene i prevencije nastanka mentalnih poremećaja.

Ljutica je kazala da je prošle godine u ambulatnama pregledano između 12 i 13 hiljada pacijenata, dok je u Urgentnom centru pomoć psihijatra potažilo oko dvije hiljade pacijenata.

Ona je navela da za ovu godinu nemaju podatke.

„U Urgentnom centru najveći broj pacijenata je iz domena psihotičnih poremećaja, odnosno tu dolaze hronični pacijenti, koje prate decenijama“, rekla je Ljutica.

Prema njenim riječima, u trendu je porast ankciozno depresivnih poremećaja, a ima dosta i psihotičnih pacijenata.

„Mentalno oboljeli pacijenti su još dosta stigmatizovani, jer se mora dosta raditi na prihvatanju pacijenta koji se susreću sa stigmom na svim poljima funkcionisanja“, istakla je Ljutica.

Prošle godine je, kako je rekla, bilo 300 hospitalizovanih pacijenata što je manje u odnosu na prethodni period, a razlog smanjenju broja hospitalizacije je praćenje svjetskih trendova gdje se akcenat stavlja na uključivanje zajednice u cilju smanjivanja stigme koja ih prati.

„Predrasuda ima manje, pogotovu u odnosu na period od prije deset godina, jer se dosta promijenilo to da pacijent može da potraži pomoć pshijatra“, kazala je Ljutica.

Ona smatra da loši materijani uslovi i ekonomaska situacija dovode do porasta broja neurotičnih poremećaja, a velika je stopa suicida.

„Da bi zaštitili mentalno zdravlje pacijenata, potrebno je da edukujemo narod i da se stalno govorimo o mentalnom zdravlju“, kazala je Ljutica.

Kako je rekla, treba krenuti od najmanjeg uzrasta, jer je inkluzija djece sa posebnim potrebama je jedan pravac uključivanja od najranijeg djetinstva i u tom smilsu treba da se nastavi.

„Pojedinac da bi zaštitio svoje mentalno treba da bude otvoreniji, da prihvati ljude sa problemima, jer sve to može da se desi i njegovom bliskom članu porodice“, kazala je Ljutica.

Osoba, pojasnila je Ljutica, koja ima problem treba da se obrati izabranom ljekaru i da traže uput kako bi se obratili psihijatru ili psihologu, gdje će dobiti stručnu pomoć.

Ljutica smatra da sve počinje od porodice koja je osnovna ćelija društva, i ističe da je potrebna veća komunikacija među članovima porodice.

Kako je kazala, suočavamo se sa situacijom da su sve zatvoreniji odnosi u porodici, a razvojem pametnih telefona ljudi se otuđili.

Prema njenim riječima, važna je otvorena komunikacija i razgovor o problemima bilo koje vrste.

„Ukoliko se radi o psihotičnim problemima onda treba urgentno zatražiti stručnu pomoć“, navela je Ljutica.

Ona je napomenula da ne treba niko da uzima ljekove za smirenje “na svoju ruku” i dodala da je i Zakonom to propisano.

Ljekove, kako je objasnila, takve vrste ne treba uzimati bez dogovora sa ljekarom, jer je on jedina osoba koja može da propiše terapiju, kako ne bi došlo do katastrofalnih ishoda.

Psiholog sa odjeljenja za onkologiju i radioterapiju Damira Murić kazala da su zdravstveni psiholozi i njihove kolege sa Klinike za psihijatriju, povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, željeli da pošalju poruku javnosti koliko je važno brinuti o sebi i svom mentalnom zdravlju.

Prema njenim riječima, treba više vremena u prirodi, baviti se aktivnostima koje volite, da što manje koristite mobilne telefone i računare.

“Treba da se okrenemo ljubavi prema sebi i prirodi koji nas okružuje jer nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”, poručila je Murić.

U centralnom holu glavne zgrade KCCG zaposleni Klinike za psihijatriju i psiholozi iz drugih organizacionih jedinica dijelili su informativni materijal koji se odnosi na mentalno zdravlje.

Najčitanije