fbpx
NaslovnicaCrna GoraO EU integracijama i održivom razvoju naredna dva dana u Beranama

O EU integracijama i održivom razvoju naredna dva dana u Beranama

Podgorica, (MINA) – Crnogorska panevropska unija (CPEU) organizovaće naredna dva dana u Beranama konferenciju “Izgradnja održive budućnosti za Crnu Goru kroz pristupanje EU i UN ciljeve održivog razvoja“.

Konferenciju je podržala Evropska unija (EU) kroz Žan Mone projekat “Kroz integracije prema održivosti u Crnoj Gori / TISIM projekat/ – ERASMUS +, Jean Monnet Action”, a sufinansiralo Ministarstvo javne uprave (MJU).

Prvog dana konferencije u uvodnom bloku, pod nazivom UN Agenda 2030 – EU Agenda 2025, govoriće predsjednica CPEU Gordana Đurović, zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak, savjetnik predsjednika Opštine Berane Darko Stojanović.

Govoriće i Miodrag Dragišić iz kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, Ana Gojković iz MJU i Sreten Lutovac
direktor gimnazije “Panto Mališić”.

Tema drugog dana konferencije je Mjerenje održivosti: NSOR 2030 i EU agenda.

Učesnici tog panela su Marija Tripunović iz Kancelarija za evropske integracije, Nataša Vojinović iz Monstata, Ivana Stojanović iz Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Gordana Despotović Đekić iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Iz CPEU su kazali da će u drugom dijelu konferencije u subotu biti organizovane tematske radionice vezane za izračunavanje ekološkog otiska za studente, učenike i druge učesnike konferencije, uz diskusiju o dobijenim rezultatima o ekološkom otisku pojedinca i posljedicama prekomjerne potrošnje resursa.

Konferencija je, navode, povod za obilježavanje 30 godina sprovođenja Žan Mone projekata EU, koji u više od 80 zemalja širom svijeta, među kojima je i Crna Gora, promovišu obrazovanje i komuniciranje o EU.

Na kraju rada Konferencije, kako je najavljeno, biće usvojene Zaključne preporuke kroz koje će se podržati bolja komunikacija i osnaženje zajedničkih napora svih uključenih u procesu ostvarivanja crnogorskih jedinstvenih razvojnih i integracionih ciljeva, kako bi promovisali zeleniji i humaniji razvoj Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Konferencija se održava u maju, mjesecu Evrope i obilježava tri godine od osnivanja CPEU, koja je dio Međunarodne panevropske unije, mreže evropskih NVO aktivnih u više od 30 država Evrope.

Najčitanije