Naslovnica Crna Gora NKT: Zabrana političkih skupova, a ne svake političke aktivnosti

NKT: Zabrana političkih skupova, a ne svake političke aktivnosti

Podgorica, (MINA) – Odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za suzbijanje koronavirusa propisana je zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu, ali ne i zabrana svake političke aktivnosti, kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Oni su, povodom upita koje im je uputilo više političkih subjekata o mogućnosti održavanja političkih skupova u predizbornoj kampanji, podsjetili da je, odgovarajućim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, propisana zabrana održavanja političkih skupova na otvorenom javnom mjestu.

„Kao i da je data mogućnost okupljanja na otvorenim javnim mjestima do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke udaljenosti od najmanje dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski“, kazali su iz NKT-a.

Prema njihovim riječima, smisao mjere je zabrana političkih skupova, na koje, kako su naveli, politički subjekti pozivaju pristalice bez mogućnosti da unaprijed znaju broj i identitet osoba koje će prisustvovati skupu – i time predstavljati epidemiološki rizik, „a ne zabrana svake političke aktivnosti“.

Navodi se da je NKT i ranije dobijalo upite više političkih subjekata koji su se interesovali za mogućnost okupljanja radi predaje izbornih lista.

„I tada je, u komunikaciji sa predstavnicima političkih stranaka i koalicija, dato tumačenje mjere prema kojem je svim političkim subjektima, bez razlike, omogućeno okupljanje do 20 odnosno 40 pristalica radi predaje izborne liste, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera“, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz NKT-a su kazali da se, u tom smislu, i dalje tretiraju okupljanja u organizaciji svih političkih subjekata sa unaprijed poznatim brojem učesnika i pridržavanjem svih epidemioloških mjera.

NKT će, kako se navodi, pratiti razvoj epidemiološke situacije i, u skladu sa procjenama Instituta za javno zdravlje, razmotriti mogućnost povećanja dozvoljenog broja osoba na javnim mjestima.

„Kako bi se svim političkim subjektima omogućilo kvalitetnije predstavljanje izbornih programa, izbornih lista svakako uz obavezu dosljednog poštovanja svih propisanih epidemioloških mjera – distance i nošenja zaštitne maske“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije