fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO donirao 20 kompleta opreme za respiratore

NATO donirao 20 kompleta opreme za respiratore

Podgorica, (MINA) – NATO je danas donirao Ministarstvu zdravlja Crne Gore 20 kompleta opreme za respiratore iz svojih zaliha, kao odgovor na pandemiju koronavirusa, objavljeno je na zvaničnom sajtu Alijanse.

Donaciju je koordinirao Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), a finansijskim doprinosima omogućili su je Češka, Litvanija, Holandija, Sjeverna Makedonija, Velika Britanija, kao i Sjedinjene Američke Države.

Navodi se da će sljedeće sedmice setovi biti distribuirani bolnicama.

Iz Alijanse su naveli da se to nadovezuje na prethodnu pošiljku od 20 respiratora Ministarstvu zdravlja.

„Oni pomažu pacijentima kojima je to hitno potrebno u namjenskim bolnicama COVID-19 u Podgorici, Cetinju, Nikšiću i Bijelom Polju. Ova oprema održavaće prethodno poklonjene respiratore“, navodi se na sajtu.

Iz Alijanse su kazali da se očekuje da dodatna medicinska oprema bude isporučena Crnoj Gori tokom narednih sedmica, u okviru Povjereničkog fonda NATO za odgovor na pandemiju.

„Ova podrška uslijedila je kao odgovor na zahtjev Crne Gore za međunarodnom pomoći, upućen EADRCC-u“, navodi se na sajtu.

Dodaje se da je ta podrška dio NATO paketa pomoći u borbi protiv COVID-19 za saveznike i partnere Alijanse.

Iz NATO-a su kazali da je 18 saveznika dalo novčane i donacije u naturi za medicinsku opremu i zalihe Fondu za odgovor na pandemiju.

„Do danas saveznici su odobrili deset paketa pomoći za četiri saveznice – Albaniju, Češku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, kao i za pet partnera, Bosnu i Hercegovinu, Irak, Moldaviju, Tunis i Ukrajinu. Dodatna pomoć odobrena je Sjevernoj Makedoniji i Ukrajini“, navodi se na sajtu.

Najčitanije