fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO će preduzeti sve mjere da obezbijedi bezbjednost saveznika

NATO će preduzeti sve mjere da obezbijedi bezbjednost saveznika

Podgorica, (MINA) – NATO će nastaviti blisko da sarađuje s relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući Evropsku uniju (EU), i preduzeće sve neophodne mjere da obezbjedi bezbjednost svih saveznika, poručeno je sa sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse.

Kako je saopteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na vanrednom online sastanku učestvovao je
državni sekretar u tom resoru, ambasador Ljubomir Mišurović.

Navodi se da su šefovi diplomatija NATO država članica razgovarali o ruskom gomilanju vojske na granicama Ukrajine i širim pitanjima za evropsku bezbjednost.

Ministri su, kako su kazali iz MVP-a, još jednom istakli ozbiljnu zabrinutost zbog nagomilavanja ruske vojske u i oko Ukrajine posljednjih mjeseci i pozvali Rusiju na dalju deeskalaciju i dijalog, kao i transparentnost svojih vojnih aktivnosti.

„NATO će, s druge strane, nastaviti da blisko sarađuje s relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU i preduzeće sve neophodne mjere da obezbjedi bezbjednost svih NATO saveznika“, kaže se u saopštenju.

Sa sastanka je poručeno i da će NATO ostati otvoren za dijalog s Rusijom na bazi reciprociteta, uz puno poštovanje principa i dokumenata na kojima se zasniva evropska bezbjednost kada je riječ o ruskim predlozima.

Ministri su ponovili da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala značajne posljedice i, s tim u vezi, iskazali punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Mišurović je, kako se navodi, istakao zabrinutost zbog dešavanja na granicama Ukrajine i potrebu da se, kroz dijalog, dođe do deeskalacije trenutne situacije.

„S tim u vezi, pozdravio napore SAD i predstojeće bilateralne razgovore s Rusijom, kao i održavanje Savjeta NATO-Rusija 12. januara. Ponovio je punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije