fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapadi na novinare nagovještavaju retrogradne društvene procese

Napadi na novinare nagovještavaju retrogradne društvene procese

Podgorica, (MINA) – Učestali napadi na novinare i slobodu mišljenja, koji, kako su rekli iz Demokratske partije socijalista (DPS), dolaze od predstavnika nove parlamentarne većine, zabrinjavajuće su pojave koje nagovještavaju retrogradne društvene procese u Crnoj Gori, saopštili su iz te partije.

„Brutalno targetiranje novinara Javnog servisa, najavljivanje političke smjene uređivačkog tima te medijske kuće, podnošenje krivične prijave zbog analitičkog teksta, pozivanje na gašenje novina i portala svjedoče o revanšizmu buduće vlasti, koja je očigledno kao prvi cilj postavila gušenje medijskih sloboda i uvođenje verbalnog delikta“, naveli su iz DPS-a.

Iz te partije kazali su da takvu praksu ne poznaju razvijene demokratije.

Zbog toga, kako su naveli iz DPS-a, vjeruju da će reakcije predstavnika Evropske unije i inostranih ambasada na „poziv na linč novinara, koji dolazi iz stranaka koje su se deklarativno obavezale da postupaju po evropskim i demokratskim standardima“, biti snažnije i adekvatnije.

„Bar onoliko snažne kakve su upućivane aktuelnoj vlasti na svaku žalbu koja je dolazila iz opozicionih medija, ali i onih koji su otvoreno podrivali ustavno uređenje Crne Gore, pod zaštitnim plaštom “medijskih sloboda”“, navodi se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da je Crna Gora dostigla respektabilan nivo medijskih sloboda za vrijeme vlasti te partije.

Iz te partije ocijenili su da su svi mediji slobodno radili, pa i oni sa uređivačkom politikom potpuno suprotnom od stavova državne politike.

Kako su dodali, u procesu evropskih integracija njihovi inostrani partneri često su ukazivali na potrebu snaženja medijskih sloboda.

„Zato vjerujemo da neće “ispod radara” proći svi najnoviji primjeri brutalnog odnosa novih vlasti prema medijskim poslenicima i njihovom pravu da rade u skladu sa standardima profesionalnog novinarstva“, kazali su iz DPS-a.

Iz te partije rekli su da od nevladinog sektora očekuju da neselektivnim odnosom prema, kako su naveli, očiglednom pokušaju disciplinovanja medija od strane buduće vlasti, prije svega URA-e i Demokratskog fronta, opravda svoj naziv i osudi sve pokušaje napada na novinare i njihovo pravo na rad.

„U suprotnom njihovo ćutanje može se tumačiti kao znak političke podobnosti, potrebnog uslova za pozicije u novoj “ekspertskoj” vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije