fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedicinska oprema zadovoljiće potrebe zdravstvenog sistema

Medicinska oprema zadovoljiće potrebe zdravstvenog sistema


Podgorica, (MINA) – Medicinska i zaštitna opreme koja je danas stigla u Crnu Goru, zadovoljiće potrebe crnogorskog zdravstvenog sisitema naredne tri do četiri sedmice, kada se očekuje vrhunac epidemije, rekao je rukovodilac Kriznog operativnog štaba za zdravstvo, Ranko Lazović.

Na podgorički aerodrom večeras je stigao prvi kontingent medicinske i zaštitne opreme kao podrška u suzbijanju koronavirusa u Crnoj Gori, koji je donirao biznismen Petros Statis.

Lazović je naveo da se je Crnu Goru stiglo 630 hiljada standardnih maski, 80 hiljada LP3 maski sa najvećim nivoom zaštite u trajanju od četiri sata i oko sto hiljada pari rukavica što će crnogorskom zdravstvenom sistemu biti dovoljno naredne tri do četiri sedmice.

“To je najdragocjeniji trenutak za Crnu Goru jer su to tri sedmice u kojima nas, po procjenama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, očekuje najteži period pandemije”, kazao je Lazović.

On je rekao da će oprema prvo biti raspodijeljena domovima zdravlja, bolnicama, svim punktovima zdravstvenog sistema, uključujući privatnu bolnicu “Kodra”.

“Snabdjećemo i našu vojsku i Upravu policije”, kazao je Lazović.

On je, u ime Kliničkog centra i crnogorskog zdravstvenog sistema, zahvalio donatoru na podršci i saradnji.

Šef Kabineta predsjednika Vlade, Dragoljub Bulatović rekao je da je oprema stigla u pravi čas, “i u najvažnijem trenutku, kad su resursi već bili na izmaku, te da zbog toga ona nema cijenu, i njena vrijednost je veća nego ikad”.

“Tri i po tone zaštitne opreme od ovog trenutka značiće sigurnost za crnogorske zdravstvene radnike, ali i za pripadnike svih službi koji se ovih dana nalaze na prvoj liniji odbrane od epidemije koronavirusa”, rekao je Bulatović.

On je, u ime Vlade, zahvalio Statisu.

“Statis je, na poziv premijera Duška Markovića, uz pomoć Mohameda Šajbanija, uspio da za kratko vrijeme obezbijedi Crnoj Gori sve ono što danas imamo”, rekao je Bulatović.

On je rekao da je kontingent medicineske oprema koji je danas stigao još jedna potvrda da Vlada ima potencijal, sposobnost i odlučnost “da od opake epidemije zaštiti svakog građanina i porodicu”.

Najčitanije