fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: U Vladi će biti samo eksperti

Krivokapić: U Vladi će biti samo eksperti

Podgorica, (MINA) – U Vladi Crne Gore, ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba da uđe neki ekspert, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, i dodao da su u Temeljnom ugovoru sporna dva člana.

On je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, rekao da je njegov stav bio “i prije kretanja u ovu priču” i poslije završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro i da on ostaje pri tom stavu.

“Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako, kao što ja osluškujem, određeni političari”, kazao je Krivokapić.

Novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić je tražio pojašnjenje – da li to znači da neće biti ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

“U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata”, rekao je Krivokapić.

Upitan da li planira kadrovska osvježenja, kadrovsku rekonstrukciju Vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je naveo da to zahtijeva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

“Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore”, rekao je Krivokapić, prenosi portal Vijesti.

Komnenić je pročitao saopštenje Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se kaže: “Došao čovjek samo sa jednim razlogom, da potpiše Temeljni ugovor”.

“Ja sam u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni, on je kazao da se jedan odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori.

“To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno, pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to su Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški.

“I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani”, kazao je Krivokapić.

Na konstataciju Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, on je rekao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili i, naravno, pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”, kazao je Krivokapić.

On tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana prije odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Krivokapić je dodao da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom.

On je naveo da je obavijestio potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor.

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

On je naveo da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da on to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

Najčitanije

Ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga model kako treba djelovati

Podgorica, (MINA) - Stručnost i ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga i digitalne transformacije predstavlja...