fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Svaki ministar treba sam da formira svoj tim

Krivokapić: Svaki ministar treba sam da formira svoj tim

Podgorica, (MINA) – Funkcije po dubini koje treba da rasporedi parlamentarna većina treba da pokriju stručni i kompetentni ljudi, a svaki ministar treba sam da formira svoj tim, saopštio je mandatar Zdravko Krivokapić.

On je rekao da je strankama parlamentarne većine predložio da formiraju radnu grupu koja će se baviti raspodjelom funkcija po dubini, nakon što je od njih dobio zahtjev da precizno izvrši raspodjelu “po dubini”.

“Da bi da raspodjela po dubini bila cjelishodna za čitavu strategiju koju pravimo, potrebno je da na svim tim funkcijama preovladavaju stručni kompetentni kadrovi koji će moći da odgovore izazovima sa kojima ćemo se susresti”, kazao je Krivokapić u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da prihvata da dođe do raspodjele po dubini, ali da on neće raditi taj posao jer je, kako je naveo, više puta optuživan kako nije bio principijalan.

Krivokapić je rekao da principijalnost treba da pokažu oni koji su predložili da se napravi “raspodjela po dubini”.

“Neka formiraju radnu grupu i naprave preraspodjelu koja je takvog karaktera da obezbjeđuje da se samo zakonito dese sve te potrebne promjene, da ministar ima pravo da zadrži ono što je najvažnije da formira svoj kabinet, sa državnim sekretarima, šefom kabineta”, naveo je Krivokapić.

On je poručio da se mora voditi računa da je ta procedura ustavna, jasna, transparentna i da će svi oni koji zadovoljavaju tu proceduru biti rado viđeni po dubini.

“To je način na koji će se prevazići aktuelni problemi. Ja znam da svaka partija ima i obećanje i zaduženje, ali ja nikom ništa nijesam obećao. Ja želim samo da promijenim Crnu Goru na način kako je najbolje za sve njene građane“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je nova Vlada, koja je još nije kročila u aktivnosti i djelovanje, doživjela najveću kritiku od onih koji su bile njene pristalice i dali potpis da svojim 41 glasom predlože njega za mandatara.

„Ne bih ulazio u potpune razloge toga, ali mislim ipak da je najbolje opredeljenje koje se desilo poštovanje onoga što smo potpisali 31. avgusta, a bukvalno svi potvdili do 4.septembra, kada su partijski subjekti iskazali stav da podržavaju tu eksperstku Vladu“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, svako odlaganje je gubljenje vremena i predstavlja lošu karakteristiku ili poruku koju šalju ne samo crnogorskoj javnosti, nego i međunarodnoj koja sa pažnjom prati šta se dešava.

On je ponovio da je ubijeđen da će 2. decembra konačno biti usvojena „prva nova demokratska Vlada u istoriji Crne Gore“.

„Ja sam čvrsto uvjeren da mi građane nećemo razočarati i da se neće desiti ta neka poruka koja nije dobronamjerna, lda 2. decembra ne bude izabrana nova Vlada“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje koji su to prvi zakoni koje će podnijeti nova vlast, Krivokapić je odgovorio da su to diskriminatorski zakoni koje će da dovedu na mjeru poznanija prava, uključujući Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Najvjerovatnije će, ali to ćemo kroz jednu analizu da odlučimo, to biti Zakon o slobodi vjeroispovijesti što je u nadležnosti ministra pravde“, rekao je Krivokapić.

On je poručio da postoji zakon o Vladi onda bi se jasno znalo ko, što, kada i kako može da radi u nekom prelaznom periodu.

“I onda je to stvarno tehnička vlada. Mii sada imamo Vladu koja radi kao tehnička sa punim kapacitetom i to je nedopustivo“, smatra Krivokapić.

On je dodao da se mora promijeniti stil rada i da treba smijeniti bilo koju Vladu ili ministra ako radi loše.

„Znači da ta nezamjenjivost ne bude mjera našeg bitisanja, nego je mjera rad i rezultat toga rada. Ako se okrenemo takvim principima gdje će prvo stručnost i odgovornost da dominira nad svim, onda ćemo imati drugačiju Crnu Goru“, poručio je Krivokapić.

Kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Krivokapić je rekao da će to biti u nadležnosti ministra pravde koji će predložiti najbolje rješenje koje je u saglasju sa strukom i sa svim zainteresovanim stranama.

„Nadam se da će političke partije koje čine većinu u parlamentu prepoznati to kao takvo rješenje, ali ako neko ima bolje rješenje, uvijek treba da idemo na to da bolje prevlada“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li korisnici socijalnih davanaja mogu očekivati u narednoj godini ikakav pomak i veća davanja, Krivokapić je odgovorio da je moraju prvo imati prave, provjerene, istinite i tačne podatke na osnovu kojih će donositi odluke.

„To znači da moramo da obratimo pažnju na jačanju socijanog staranja u svakom pogledu, a posedno za ranjive kategorije“, poručio je Krivokapić.

Najčitanije