fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić imenovao Vukšića za direktora ANB

Krivokapić imenovao Vukšića za direktora ANB

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), objavljeno je večeras u Službenom listu.

Vukšić je za vršioca dužnosti (v.d.) imenovan u decembru, prenosi portal Vijesti.

Na danas održanoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, koju je zakazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, trebalo je da se nađe i Krivokapićev predlog imenovanja Vukšića, međutim nije bilo kvoruma.

Ta inicijativa mjesecima je u parlamentu.

Shodno Zakonu o ANB-u, direktora tajne službe imenuje Vlada, na predlog šefa izvršne vlasti.

Predlog se dostavlja parlamentu, odnosno radnom tijelu na davanje mišljenja. Stav Skupštine, međutim, nije obavezujući za Vladu.

Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za v.d. direktora ANB-a.

“Pošto je za imenovanje direktora ANB-a neophodno sprovesti zakonom propisanu proceduru i pribaviti i mišljenje Skupštine, smatram da su se stekli usiovi da Vladi predložim imenovanje Vukšića za direktora ANB-a”, navodi se u obrazloženju Krivokapića.

On je napisao da taj predlog temelji na činjenici da je Vukšić, kroz dugogodišnji profesionalni angažman, stekao lični i profesionaini kredibilitet, kao i da je uspješno obavljao poslove v.d.

“To me uvjerava da će i poslove direktora Agencije kvalitetno i uspješno obavljati i da će svojim radom služiti interesima države Crne Gore i doprinijeti izgradnji povjerenja građana u rad ANB-a”, naveo je Krivokapić u predlogu dostavljenom Skupštini.

Direktor Agencije, piše u zakonu, imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

“Direktor Agencije je za svoj i rad Agencije odgovoran Vladi. Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati”, navodi se u članu 25 Zakona o ANB-u.

Najčitanije