Naslovnica Crna Gora Knežević: Neću sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu

Knežević: Neću sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević saopštio je da neće sazvati sjednicu tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

On je rekao da svaki pokušaj zamjena teza i politikantskog svakodnevnog kalkulisanja od strane pojedinih medija i elemenata izvršne vlasti ne zaslužuje bilo kakvo javno određivanje i komentar.

“Ipak, zbog crnogorskih građana, imam obavezu da obavijestim javnost da sam predsjednika Skupštine Aleksu Bečića obavijestio da neću sazvati sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Vukšića za direktora ANB i davanju mišljenja”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, razlog je sadržan u “ignorantskom odnosu premijera Zdravka Krivokapića” prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na sjednicu odbora zakazanu za 2. jun na kojoj je bilo planirano i premijerovo kontrolno saslušanje.

“Moja je ustavna obaveza da spriječim svaki vid degradacije Parlamenta i odbora kojim predsjedavam i o tome sam obavijestio predsjednika Skupštine, koji je shodno Poslovniku i svojim nadležnostima zakazao sjednicu Odbora”, naveo je Knežević.

On je kazao da će, dok god Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost, na isti način tretirati svaki njegov predlog upućen odboru.

“Ako neko iz redova parlamentarne većine ili Vlade nije zadovoljan mojim radom, u svakom trenutku može inicirati moju smjenu, ali ja neću ni za pedalj odstupiti od svojih Ustavom određenih nadležnosti u očuvanju uloge Skupštine”, poručio je Knežević.

On je objavio dopis upućen Bečiću “u kojem jasno iskazujem spremnost da učestvujem u poštovanju Ustava i zakona a ne njegovom gaženju.”

“Bez obzira na uobičajene političke razlike sa predsjednikom Skupštine moram istaći da on i ja imamo korektnu i profesionalnu saradnju sa pozicije funkcije koje obnašamo u Skupštini”, dodao je Knežević.

Najčitanije