fbpx
NaslovnicaCrna GoraKadrovske promjene u DPS-u nakon analize rezultata

Kadrovske promjene u DPS-u nakon analize rezultata

Podgorica, (MINA) – Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković najavio je kadrovske promjene u DPS-u nakon analize izbornih rezultata, koje će ići prema vrhu stranke.

On je u emisiji Intervju na Televiziji Crne Gore rekao da su one predviđene statutarnim dokumentima, kada se ostvari lošiji rezultat od projektovanog.

“Lično se zalažem da kadrovskih promjena bude. Jednostavno bili bi neodgovorna politička partija ako ih ne bude poslije ovoga rezultata, koji je ispod naših očekivanja, ali koji je veoma značajan”, naveo je Marković.

On je podsjetio da je DPS osvojio preko 143 hiljade glasova i kazao da nema partije u Evropi koja sa 35 odsto osvojenih glasova ne učestvuje ili ne formira vlast.

“Kadrovskih promjena će biti. Kadrovskih promjena mora biti. Mislim da će to ići prema vrhu stranke”, rekao je Marković.

On je kazao da je cilj da se vrate na vlast što prije, možda već na sljedećim izborima.

Govoreći o sporazumu koji su potpisali lideri tri koalicije, Marković je naveo da je taj savez napravio jednu veliku promociju od toga šta neće uraditi, a to je da neće dovoditi nezavisnost Crne Gore u pitanje, mijenjati spoljnopolitički kurs, zastavu i himnu i neće dovoditi u pitanje nezavisnost Kosova.

Sva ta pitanja, kako je rekao Marković, definisana su Ustavom i teško ih je promijeniti.

“Dakle, slaviti sporazum za mene govori samo o političkoj farsi, čiji je cilj da za sto sabere one koji se razlikuju u programskom i ideološkom smislu u nevjerovatnom sadržaju”, kazao je Marković.

On je rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti značajno uticao na pad podrške DPS-u na parlamentarnim izborima i gubitak oko 15 hiljada glasova.

“Upozoreni smo da nije pametno u izbornoj godini donositi tako teške zakone, ali smo smatrali da ne treba da se naslijeđeni problemi prenose na sljedeću Vladu. Taj Zakon je samo nepravedan zato što je ukidao monopol Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, kazao je Marković.

On je naveo da nije očekivao da će se ovako manipulisati tim Zakonom.

Marković je rekao da ne mogu biti zadovoljni rezultatima na lokalnom nivou.

On je kazao da bi bilo dobro da se što prije konstituišu novi parlament i Vlada i da očekuje dobru saradnju nove vlasti sa predsjednikom države Milom Đukanvićem.

Komentarišući najave predstavnika tri koalicije koje su osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima o donošenju zakona o lustraciji i o imovini, Marković je naveo da je miran i spreman da svoju imovinu stavi na provjeru, ne samo novoj vlasti, već svakom pojedincu.

On je poručio da će DPS biti konstruktivan akter u parlamentu i da će poštovati protivnike.

“Prihvatamo novu realnost, ako opozicija bude željela može da računa na saradnju sa DPS-om na reformama”, zaključio je Marković.

Najčitanije