fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoković sumnja da će tehnička vlada biti formirana

Joković sumnja da će tehnička vlada biti formirana

Podgorica, (MINA) – Socijalističaka narodna partija (SNP) nema povjerenja u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kazao je predsjednik te partije Vladimir Joković, navodeći da je formiran na sumnjiv način i da veći dio opozicije u njemu nema svoje predstavnike.

On je u intervjuu Radiju Crne Gore kazao da se ulazi u ozbiljan cajtnot.

„Predstavnici Demokratske Crne Gore nijesu sposobni da privole vlast na promjenu izbornog zakonodavstva koja bi grantovala fer uslove. Samo je jedinstvena opozicija mogla da izdejstvuje minimume ispod kojih ne bi trebala da izlazi na izbore”, kazao je Joković.

SNP traži brisanje fantom birača kojih, kako su kazali, ima između 40 i 60 hiljada, vraćanje poslaničkih mandata partijama, i da stranke manjinskih naroda moraju osvojiti makar 4,5 hiljade glasova za poslanički mandat.

Joković je kazao da je problem što opozicija “nije smogla snage” da se ujedini a jedan od razloga je jednostrano učešće Demokrata u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva i dogovor sa DPS-om „iza leđa opozicije“.

“U ovom trenutku smo mnogo dalje od tehičke vlade nego prije godinu”, kazao je Joković, prenosi portal RTCG.

I pored, kako je kazao, neprincipijelnih dogovora DPS-a i Demokratske Crne Gore, Joković je siguran da bi jedinstven opozicioni nastup bio garant pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Oni koji nijesu za jedinstven nastup opozicije neka daju svoju formulu, ali treba i da se obavežu da će podnijeti ostavku, kao što ja kažem za sebe, ako rezultat ne bude povoljan za opoziciju“, kazao je Joković.

Kako je ocijenio, ukoliko dođe do formiranja dvije kolone, jednu treba da čine stranke koje su bile za zajedničku državu, a drugu opozicione stranke koje su na referendumu bile za samostalnu Crnu Goru.

O napuštanju SNP-a u posljednje vrijeme Joković kaže da “odlazak Snežane Jonice i rijetkih pojedinaca koji su privrženost partiji mjerili fukcijama na kojima se nalaze i visinom mjesečnih primanja i privilegija, za posljedicu ima sve brojniji povratak i angažman časnih članova SNP-a koji su se u minulom periodu pasivizirali”.

On tvrdi da je SNP je u ovom trenutku neuporedivo jača partija, politički, organizaciono, infrastrukturno, finasijski, nego što je to bila 2017. kada je izabran za predsjednika.

“Oni koji formiraju drugu partiju, jer su izgubili privilegije, mogu da je nazovu materijalističkom, jer im je to jedini cilj”, navodi Joković.

On je kazao da će podnijeti ostavku ukoliko SNP na predstojećim izborima ne napravi bolji rezultat nego 2016. kada je osvojila tri mandata.

Najčitanije