fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzvještaj Fridom hausa potvrđuje stavove SDP-a

Izvještaj Fridom hausa potvrđuje stavove SDP-a

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Fridom hausa potvrđuje stav Socijaldemokratske partije (SDP) da u Crnoj Gori postoji degradacija demokratskih procesa, saopšteno je iz te stranke.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović podsjetio je da je Fridom haus jedna od najrenomiranijih američkih institucija, čiji stavovi i analize predstavljaju preporuku za definisanje zvanične politike te države.

“Novi izvještaj Fridom hausa, kojim Crna Gora gubi i u formalnom smislu status demokratske zemlje i označava se hibridnim režimom, potvđuje više puta ponovljene stavove SDP-a da je u državi već duže vrijeme na sceni trend degradacije demokratskih procesa i stanja institucija koje i naši evropski partneri nazivaju zarobljenim”, kazao je Vujović.

On je rekao da je to ozbiljna poruka crnogorskim vlastima i znak upozorenja da se negativni trendovi, kada je riječ o stanju demokratskih institucija i vladavini prava, moraju prekinuti i napraviti jasan otklon od dosadašnjeg modela vladanja koje se, kako je ocijenio, umjesto demokratskog zasniva na autoritarnom modelu.

“Vlast mora da shvati da se država najbolje brani demokratijom i da je prošlo vrijeme kada se sa naših partnerskih zapadnih adresa znalo i zažmuriti na očigledne probleme crnogorskog političkog sistema”, poručio je Vujović.

Kako je naveo, crnogorskim vlastima mora biti jasno i dovoljan znak to što nakon 2003. godine, prvi put, Crna Gora i formalno gubi status demokratske zemlje i pominje se kao država gdje se vlast zasniva na autoritarizmu.

Najčitanije