Naslovnica Crna Gora Ivanović: Na biralištima stroge mjere protiv zaraze

Ivanović: Na biralištima stroge mjere protiv zaraze

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su u toku ozbiljne pripreme da se na dan izbora, 30. avgusta, preduzmu sve mjere da se sačuva zdravlje učesnika izbornog procesa i građana, kazao je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović.

Ivanović je izjavio i da DIK po zakonu ima uvid u birački spisak, ali nije želio da komentariše neregularnosti u biračkom spisku, posebno nelogično visok broj birača u odnosu na broj stanovnika, s obzirom da je to nadležnost Ministarstva unutrašnjoh poslova.

Ivanović je poručio da ko bude imao neku sumnju u birački spisak za koju je nadležna DIK, da prijavi i odmah će biti provjerena.

“Na osnovu ovlašćenja propisanih zakonom, službenici DIK-a koji imaju licence pristupaju biračkom spisku takozvanim terminom jedan na jedan”, kazao je Ivanović listu Dan.

Birački spisak čine podaci koji su povučeni iz registara koji postoje kod nad ležnog ministarstva i tim pristupom se uvijek može vidjeti stanje u biračkom spisku određenog dana.

“Od prvog dana insistiram na transparentnosti rada u DIK-u, i tako će biti i ubuduće, a sve u cilju povećanja povjerenja od građana. Na sajtu se objavljuje svaka odluka, od saziva za sjednicu, preko sastanaka sa domaćim i inostranim stručnjacima, do dokumenata koji su vezani za naš organ”, rekao je Ivanović.

On je poručio da transparentnost mora biti potpuno uočljiva i jasna.

On je dodao da preduzimaju sve radnje iz izbornog procesa u skladu sa zakonom.

“Ozbiljne su pripreme i ozbiljna je priča i uskoro će i javnost biti upoznata s tim. Pripremili smo i tim ljudi koji treba da vodi edukacije biračkih odbora, s obzirom da su odbori „žila kucavica” izbornog procesa”, kazao je Ivanović.

On je najavio da će vršiti provjeru svih potpisa birača za podršku izbornoj listi, što znači poštovanje zakonskih ovlašćenja.

“I te promjene i sve što ćemo raditi doprinijeće izbjegavanju zloupotreba koje su se dešavale. Ranije su postojale sumnje da se jedno lice potpisuje za više ljudi, vidi se isti rukopis. Sad će se svaki potpis provjeravati”, kazao je predsjednik DIK-a.

Najčitanije

Ljubav i poštovanje prema državi nemaju cijenu, ni alternativu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski premijer Duško Marković čestitao je Međunarodni dan mladih poručivši omladini...