fbpx
NaslovnicaCrna GoraIshitren populistički eksperiment Ministarstva zdravlja

Ishitren populistički eksperiment Ministarstva zdravlja


Podgorica, (MINA) – Raskid ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) sa privatnim zdravstvenim ustanovama, ishitren je politički i populistički eksperiment i u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

U toj stranci su, prema riječima predsjednika Glavnog odbora Adnana Strikovića, zabrinuti zbog te odluke.

“U životu, pa i u politici imate pravo na eksperimente, imate pravo nekada i povlačiti poteze čija je svrha isključivo sitan politički benefit. Ali, kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema i zdravlja građana, onda ne bismo smjeli eksperimentisati i sistemske odluke donositi skoro preko noći”, smatra Striković.

On je ocijenio da je najmanje šta su u SDP-a očekivali je da će Ministarstvo zdravlja, prije nego se odluči na jedan ovakav korak, pokrenuti najširi mogući socijalni dijalog sa zainteresovanim stranama, ili zatražiti mišljenje najpozvanije institucije u zemlji Ljekarska komora.

“Ako postoje sumnje treba obaviti jasne kontrole ali ne donositi brzoplete odluke koje mogu štetiti građanima kroz lošiju zdravstvenu zaštitu”, rekao je Striković.

On je kazao da odluke ne smiju da liče na bilo koju vrstu revanšizma jer je u pitanju zdravlje građana a da podržavaju da se svaka sumnja ispita u zakonskim procedurama.

“Bez mišljenja te institucije SDP neće zauzimati stav o namjerama Ministarstva zdravlja, a uvjereni smo da bez tog mišljenja ni Ministarstvo zdravlja ne bi trebalo povlačiti nikakve sistemske poteze, koji bi, ukoliko se pokažu pogrešnim mogli imati nesagledive i dalekosežne posljedice”, ocijenio je Striković.

On je istakao da su u SDP-a sigurni da je sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora.

U SDP-u su, kako je naveo sigurni da treba tražiti modele čvršće i jače saradnje sa privatnim zdravstvenim ustanovama, a ne inatiti se i obračunavati sa njima.

“Niti je to dobro za naš zdravstveni sistem, niti su zaposleni u PZU to zaslužili. Brzo smo izgleda zaboravili da trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju, zahvaljujući dobrim dijelom i njima”, rekao je Striković.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da još jednom razmotri sve rizike koje, kako je naveo, ovako ishitrena zdravstvena politika sa sobom nosi.
(kraj) žug

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije