Naslovnica Crna Gora Institucije spremne da čuvaju suverenitet zemlje

Institucije spremne da čuvaju suverenitet zemlje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je izgradila institucije spremne da čuvaju suverenitet zemlje, red i poredak, kazao je lider Bošnjačke stranke Rafet Husović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je glavni razlog zapaljive retorike, koja se posljednjih dana može čuti u crnogorskom parlamentu, to što se nalazimo u izbornoj godini.

Husović je istakao da pozivi na nemire ne mogu da budu legitiman vid političke borbe.

“Od početka devedesetih godina nagledali smo se i naslušali poziva na rušenje države”, naveo je Husović.

On smatra da je to vrijeme ipak iza nas.

On je kazao da je Crna Gora izgradila institucije, koje su spremne da čuvaju suverenitet zemlje, red i poredak.

“Učestale prozivke na nacionalnoj osnovi upućene manjinskim narodima, koje smo slušali u najvećem zakonodavnom domu, pokazatelj su da kao društvo još nijesmo dovoljno sazreli. Ali, dobro je da takvu politiku i ideje podržava sve manji broj građana”, rekao je Husović.

Upitan kako ocjenjuje period od 2006. godine do danas, on je naveo da se, sumirajući rezultate za 14 godina obnove nezavisnosti, sa sigurnošću može ustvrditi da je Crna Gora danas važan faktor stabilnosti u regionu, punopravna članica NATO alijanse, država koja je značajno odmakla na putu evropskih integracija, vjerujem i prva naredna članica EU.

“Važan pečat u pogledu ocjene rezultata 14 godina od obnove nezavisnosti jesu i dobrosusjedski odnosi. Moramo biti zaista zadovoljni da danas sa svim našim susjedima imamo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja”, dodao je Husović.

To je, kako je rekao, velika čast za Crnu Goru i potvrda mudre državničke politike, koja je prepoznata sa najviših međunarodnih adresa.

“Osjećam posebno zadovoljstvo da je i Bošnjačka stranka djelovanjem na političkoj sceni Crne Gore doprinijela tim uspjesima”, naveo je Husović.

On je kazao da su manjinski narodi dali pečat nezavisnoj Crnoj Gori i da smatra da je to jedna od najboljih istorijskih odluka koju su Bošnjaci i ostali narodi donijeli u posljednjih pola vijeka.

“Naša podrška Pokretu za nezavisnost bila je početak realizacije političkog projekta koji je imao za cilj da bošnjački narod u Crnoj Gori dovede na poziciju aktivnog sudionika na političkoj i ukupnoj društvenoj sceni”, dodao je Husović.

Najčitanije