fbpx
NaslovnicaCrna GoraFejzić: Ramazanski bajram da bude praznik nove nade

Fejzić: Ramazanski bajram da bude praznik nove nade

Podgorica, (MINA) – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, poželio je da Ramazanski bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumjevanja i pravednijeg svijeta.

On je u bajramskoj poruci, naveo je da vjernici ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u ibadetu i odanosti Stvoritelju, trudeći se da steknu Njegovu milost i oprost.

“Praštali smo greške jedni drugima kako nam vjera nalaže, a svi zajedno tražili smo od Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe. Pomagali smo siromasima, bolesnima i obespravljenima. Solidarnost je nadvladala sebičnost”, kazao je Fejzić.

On je rekao da je istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila horizont vjernicima u kojem se jasno razlikuje dobro od zla.

“To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi kao potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, kao ponovljeno Allahovo, dž.š., obećanje da ćemo „svoj trud pred Gospodarom naći“”,kazao je Fejzić.

On je naveo da su u tom uvjerenju vjernici pozvani da doprinesu boljitku svoje Islamske zajednice, međuljudskim odnosima i cjelokupnom društvu.

Fejzić je rekao da je svaka integracija uslovljena osjećajem pripadnosti, koji zajedno trebaju jačati.

“Doprinos opštem razvoju i humanizaciji društva sastavni je dio naše misije. U tom smislu, u Kur’anu Časnom, našem neiscrpnom putokazu i inspiraciji, kaže se: “O vjernici! Vi uvijek pravedni budite i radi Allaha pravedno svjedočite, makar to bilo i na štetu vašu”, naveo je Fejzić.

On je istakao da je iza vjernikca period iskušenja epidemijom, tokom kojeg su pokazali visoku svijest i disciplinu u interesu opšteg zdravlja.

“Uslijedio je mjesec posta i Božije milosti kao dodatna snaga svima nama. Duhovno ojačani i moralno pročišćeni dočekujemo Bajram. Zato, osjetimo punoću života u njemu i podijelimo prazničnu radost sa svim ljudima”, dodao je Fejzić.

On se zahvalio svim vjernicima, predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i imamima na dosljednom poštovanju odluka Mešihata tokom vanrednih okolnosti.

“Čineći dovu Allahu, dž.š., da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazanski bajram”, rekao je Fejzić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...