fbpx
8.8 C
Podgorica
December 7, 2021.
Naslovnica Crna Gora Evropska integracija da ujedini političke aktere u dijalogu

Evropska integracija da ujedini političke aktere u dijalogu

Podgorica, (MINA) – Evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje treba da različite političke aktere ujedini u dijalogu, ocijenila je glavna pregovaračica Crne Gora sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić.

Ona je, kako je saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade, danas učestvovala na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan njemačkog Aspen Instituta.

“Pored strateške važnosti za stabilnost cijelog regiona, evropska integracija je goruća tema crnogorskog društva i njeno sprovođenje je ono što treba da različite političke aktere ujedini u dijalog”, kazala je Kordić.

Kordić je istakla da je prava vrijednost evropske integracije upravo u njenom uticaju na demokratsku transformaciju i život građana i zato je, kako je kazala, važno identifikovati instrumente koji će proces učiniti opipljivijim.

“U tom smislu, revidiranu metodologiju ćemo iskoristiti za jačanje političkog dijaloga sa državama članicama EU, ali i uključivanje u mjere rane integracije za pripremu naših institucija za sistem politika i procedura EU, te bolje korištenje fondova EU”, navela je Kordić.

Ona je kazala da je cilj učiniti proces opipljivijim za građane.

Kordić je istakla da je geopolitički prostor Zapadnog Balkana od strateškog značaja za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti evropskog kontinenta, imajući u vidu djelovanja trećih strana.

Kako je kazala, primjena revidirane metodologije pregovora s EU mora se percipirati kao instrument da Unija oživi proces proširenja i doprinese njegovom kredibilitetu.

Kako je saopšteno, na sastanku je poručeno da se proces proširenja mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu zajednicu.

“Za očuvanje kredibiliteta politike proširenja, neophodno je da države Zapadnog Balkana intenziviraju reformske procese, ali i da EU vrednuje i nagrađuje ostvareni napredak svake od država iz procesa proširenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na sastanku razmotrene teme koje se odnose na osnaživanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU, jačanje regionalne saradnje i implementaciju Zelene agende za taj region.

U saopštenju se dodaje da je posebno istaknuta važnost snaženja inkluzivne regionalne saradnje u funkciji brže integracije u EU.

Iz Generalnog sekretarijata su kazali da je sastanak Radne grupe u onlajn formatu okupio renomirane učesnike i poznavaoce politike proširenja EU iz svih država Zapadnog Balkana, kako predstavnike vlada tako i nevladinog sektora, uz pokroviteljstvo njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije