fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoVlada neće ukidati finansiranje RTCG-a

Vlada neće ukidati finansiranje RTCG-a

Podgorica, (MINA) – Vlada ne planira i neće ukidati finansiranje Radio Televizije Crne Gore (RTCG), saopštili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFFS), navodeći da je za Javni servis predlogom budžeta za sljedeću godinu predviđeno 15,92 miliona EUR.

Navodi se da Vlada i MFSS prepoznaju i uvažavaju izuzetan značaj koji Javni servis ima u izgradnji demokratskog i evropskog društva.

„Transparentnost trošenja javnih finansija takođe predstavlja jedan od osnovnih princima na kojima se mora zasnivati, kako rad Vlade, tako i svih javnih inistitucija koje se finansiraju iz budžeta države, odnosno od novca građana – poreskih obveznika“, kaže se u saopštenju.

Iz MFFS su kazali da je puna implementacija programskog budžeta Crne Gore počela ove godine i da je stoga planirano i neophodno da i RTCG, kao i svi drugi koji se finansiraju iz državnog budžeta, poštuje pravila koja važe za programsko budžetiranje.

„Predlogom Fiskalne strategije je to predviđeno postepenim ukidanjem procentualnog izdvajanja u budžetskoj potrošnji za više potrošačkih jedinica, bez zadiranja u nezavisnost i finansijsku stabilnost“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da ne postoji namjera izmjene normi koje se odnose na izvor finansiranja, kao ni na uredničku, finansijsku i institucionalnu nezavisnost RTCG-a.

„Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu predviđen je iznos izdvajanja za Javni servis na nivou garantovane sume od 0,3 odsto, odnosno 15,92 miliona EUR iz budžeta“, navodi se u saopštenju MFSS.

Oni su dodali da se ne radi ni o iznenadnoj odluci, jer je primjena programskog budžeta počela ove godine, a njegova odlika je jednak princip za sve i neselektivno sprovođenje.

Iz MFFS su naveli da je utvrđivanje minimalnih limita potrošnje u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima i principima programskog budžetiranja, odnosno budžetiranja baziranog na stvarnom učinku u interesu građana.

Kako su kazali, cilj predloga Vlade je adekvatnija raspodjela budžetskih sredstava i snaženje kvaliteta javne usluge koju treba da pružaju sve budžetske jedinice u korist građana.

„Radi se o primjeni programskog budžeta koja donosi veću transparentnost, bolju kontrolu trošenja sredstava, unapređuje proces planiranja budžeta i efikasnost potrošnje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je potpuna primjena programskog budžetiranja dobra za kontrolu trošenja sredstava poreskih obveznika i za same potrošačke jedinice, jer omogućava bolje planiranje, efikasnije i efektivnije trošenje novca.

„Ali i bolje i lakše planiranje i praćenje srovođenja politika i ciljeva potrošačkih jedinica, u konkretnom slučaju RTCG-a“, dodaje se u saopštenju MFSS.

Oni su najavili da će Vlada inicirati izmjene pojedinih zakonskih rješenja kojima se propisuju budžetska izdvajanja na nivou procentualnog učešća u budžetskoj potrošnji, odnosno BDP-u.

„Visinu izdataka/sredstava, koja se opredjeljuju potrošačkim jedinicama iz budžeta Crne Gore, neophodno je da opredjeljuje kvalitet predloženih programa, projekata odnosno aktivnosti i njihov sveukupni doprinos opštem javnom interesu, odnosno kvalitetu pružanja javnih usluga“, navodi se u saopštenju MFSS.

Oni su naveli da je upravo takav način planiranja sredstava cilj implementacije programskog budžeta, po kojem se sredstva iz javnih izvora planiraju i realizuje na osnovu predloženih programa, odnosno indikatora njihove efikasnosti i efektivnosti.

Iz MFFS su istakli da primjena principa programskog budžetiranja ne znači nužno smanjenje sredstava iz budžeta države.

Kako su kazali, u zavisnosti od kvaliteta predloženih programa, potprograma i aktivnosti i ispunjenosti postavljenih indikatora, budžetska sredstva koja se budu opredjeljivala RTCG u budućnosti mogu značajno premašiti 15,92 miliona EUR, odnosno kvotu od 0,3 odsto.

„Podsjećamo i da su zakonima o budžetu Crne Gore za 2017, 2018. i 2019. godine, pored izdvajanja minimalnih iznosa na godišnjem nivou, izdvojena i dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 17,8 miliona EUR za potrebe digitalizacije RTCG“, kaže se u saopštenju.

Iz MFSS su dodali da su otvoreni za sve razgovore u cilju jednake primjene programskog budžeta Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije