fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUstav ne daje mogućnost promjene premijera bez novih izbora

Ustav ne daje mogućnost promjene premijera bez novih izbora

Podgorica, (MINA) – Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsjedniku države da u jednom mandatu Skupštine dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, saopšteno je iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

To se, kako se naveli posebno odnosi na konkretnu situaciju kada je predsjednik države već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet, za koji je premijer dobio većinsku podršku Skupštine.

Iz kabinetaa premijera su kazali da Ustav, u članu 103, jasno definiše da predsjednik države samo nakon parlamentarnih izbora ima pravo da predloži mandatara za sastav Vlade, u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine.

Oni su podsjetili da je trenutni sastav Skupštine konstituisan u septembru 2020. godine, pa je, kako su naveli, jasno da predsjednik države više nema mogućnost predlaganja novog mandatara.

“Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava”, kaže se u saopštenju iz kabineta premijera.

Na taj način bi se, kako e navodi, stekli uslovi da Skupština pokrene inicijativu radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava.

“Što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razriješen”, dodaje se u saopštenju.

Iz Krivokapićevog kabineta su poručili da se postojeća Vlada može rekonstrusati samo sa postojećim premijerom, dok bi svaka promjena premijera mogla biti jedino moguća poslije novih parlamentarnih izbora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije